Oto, na co zwrócić uwagę przy zakupie kawy. Nie daj się oszukać.

Skąd pochodzi kawa?

 

Od producenta danego kraju zależy od cech smakowych napoju – jego siły, nuty zapachowe miękkości.

Afrykańska kawa daje kwaśność i lekki odcień jagód i cytrusów. Na przykład smak tanzańskiej odmiany alpejskiej Tanzanian Southern Peaberry łączy odcienie brandy, migdałów, jaśminu i moreli.

 

Odmiany Ameryki Łacińskiej . Kolumbijski napój ma posmak wina, Gwatemalan – wyraźna kwaskowatość i gorycz z nutami dymu. Kostarykańska odmiana CostaRica ma wyraźny orzechowy smak.

Arabien Mokha, odmiana arabiki uprawianej na Półwyspie Arabskim , ma smak drogiego wina i czekolady.

Indonezyjskie odmiany Arabica Ankola, Mandeling i Gayo Mountain są bardzo mocne i bogate w ciekawy zapach dymu. Możesz także wyczuć aromat goździków, pieprzu.

 

Kawa indyjska jest bardzo delikatna i ma bogaty smak wina.

 

Najlepiej sprzedającą się odmianą jest Arabica Mysore.

Zazwyczaj te szczegóły można znaleźć na etykiecie. Producent opisuje smak i zapach gotowego napoju w kolorach. Niestety nie zawsze tak jest jak piszą, ale powinieneś zwrócić uwagę na te podpowiedzi.

 

Stopnie palenia

 

Zgodnie z uproszczoną klasyfikacją producent oferuje kawę, średnią i ciemno paloną.

  1. Lekka palona kawa ma subtelny aromat chleba i bogatą kwasowość. Jest bardziej miękka w smaku i kosztuje więcej. Dobrze pasuje do mleka i śmietany.
  2. Średnio palone ziarna mają lekką cierpkość i charakterystyczny karmelowy aromat o ziołowych odcieniach. Ta metoda pieczenia jest najczęściej stosowana do espresso.
  3. Ciemno palona sprawia, że ​​napój jest bardziej nasycony, gęsty i gorzki. Kwaśność praktycznie znika, ale jest tam jasny karmelowy aromat i dymne nuty. Ta kawa pozostawia długi posmak.

 

Rozmiar paczki

Wielkość paczki kawowej

Jeśli spodobała ci się nowa niesprawdzona kawa, lepiej kup niewielką paczkę.

Im dłużej kawa jest przechowywana w otwartym opakowaniu, tym szybciej jej smak znika.

 

Mamy nadzieję, że nasze porady pomogą Ci wybrać pyszne i wysokiej jakości ziarna kawy. Uważnie przestudiuj opakowanie, a wybierzesz idealną dla siebie kawę.

Czytaj dalej

Kopiuj
error: Content is protected !!