Wybór banana ma wpływ na Twoje zdrowie. Chodzi o kolor.
931
Brązowy z czarnymi plamami
Nie prezentuje się najbardziej apetycznie. Może użyjesz go do smoothie lub innego jadalnego formatu tuż przed ich całkowitym rozkładem. Kiedy banany są brązowe, są w większości cukrem.
Są one jednak gęsto skoncentrowane na dużą ilość przeciwutleniaczy. Brązowe banany są również lekkostrawne i pomocne dla osób cierpiących na tego typu problemy.
Bez względu na to, która dojrzałość bananów jest Twoją ulubioną, mają wspólną cechę:
Zawierają tryptofan, który pomaga zwalczać stres, lęk i depresję, pomagając w wytwarzaniu serotoniny.
Zawierają bogatą w tłuszcze cholinę, która wspomaga odchudzanie.
Wyposażone są w magnez i potas, wspomagające zdrowie kości i mięśnie.
Obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, przyczyniając się do zdrowego serca.
Pomagają zwalczyć anemię, dzięki zawartości żelaza.
Zwiększają energię i moc mózgu poprzez zwiększenie ilości glukozy
A który etap dojrzałości banana jest Twoim ulubionym?