Warning: ini_set(): open_basedir restriction in effect. File(/home/jops/domains/zdrowienapoziomie.net/php-errors.log) is not within the allowed path(s): (/home/michal/:/tmp:/var/tmp:/opt/alt/php83/usr/share/pear/:/dev/urandom:/usr/local/lib/php/:/usr/local/php83/lib/php/) in /home/michal/domains/gotujzpasja.pl/public_html/wp-config.php on line 114
Zobacz 10 powodów dla których warto jeść czerwone winogrona. Nie wiedziałam, że aż tak wpływają na zdrowie. – Strona 2 – Gotujzpasja.pl – Przepisy kulinarne

Zobacz 10 powodów dla których warto jeść czerwone winogrona. Nie wiedziałam, że aż tak wpływają na zdrowie.

4. Utrzymuj zdrowe naczynia krwionośne

Około 80% winogron to woda. Więc je wyładowanie może również liczyć się do spożycia wody i pomóc w utrzymaniu nawodnienia.

 

5. Chroń swój wzrok

Czerwone winogrona zawierają luteinę i zeaksantynę, dwa karotenoidy o właściwościach antyoksydacyjnych, które są ważne dla zdrowia Twoich oczu.  Te przeciwutleniacze filtrują szkodliwe niebieskie fale świetlne i pomagają utrzymać i chronić komórki w twoich oczach. Badania pokazują również, że zmniejszają ryzyko chronicznych chorób oczu, takich jak zaćma i zwyrodnienie plamki związane z wiekiem.

 

6. Pomóż sobie z cukrzycą

Włączenie czerwonych winogron w zdrowej, zrównoważonej diecie może pomóc, jeśli chcesz kontrolować poziom cukru we krwi. Korzyści, jakie oferują czerwone winogrona dla osób chorych na cukrzycę, można ponownie przypisać resweratrolowi. Badania wykazały, że związek ten może obniżać poziom cukru we krwi, jak również poprawiać wrażliwość na insulinę.

 

7. Może pomóc w złagodzeniu neuropatii

Stwierdzono, że związki takie jak rutyna i kwercetyna obecne w czerwonych winogronach pomagają w leczeniu uszkodzenia nerwów.

Kopiuj
error: Content is protected !!