Warning: ini_set(): open_basedir restriction in effect. File(/home/jops/domains/zdrowienapoziomie.net/php-errors.log) is not within the allowed path(s): (/home/michal/:/tmp:/var/tmp:/opt/alt/php83/usr/share/pear/:/dev/urandom:/usr/local/lib/php/:/usr/local/php83/lib/php/) in /home/michal/domains/gotujzpasja.pl/public_html/wp-config.php on line 114 Zobacz 10 powodów dla których warto jeść czerwone winogrona. Nie wiedziałam, że aż tak wpływają na zdrowie. – Strona 2 – Gotujzpasja.pl – Przepisy kulinarne
Zobacz 10 powodów dla których warto jeść czerwone winogrona. Nie wiedziałam, że aż tak wpływają na zdrowie.
690
4. Utrzymuj zdrowe naczynia krwionośne
Około 80% winogron to woda. Więc je wyładowanie może również liczyć się do spożycia wody i pomóc w utrzymaniu nawodnienia.
5. Chroń swój wzrok
Czerwone winogrona zawierają luteinę i zeaksantynę, dwa karotenoidy o właściwościach antyoksydacyjnych, które są ważne dla zdrowia Twoich oczu. Te przeciwutleniacze filtrują szkodliwe niebieskie fale świetlne i pomagają utrzymać i chronić komórki w twoich oczach. Badania pokazują również, że zmniejszają ryzyko chronicznych chorób oczu, takich jak zaćma i zwyrodnienie plamki związane z wiekiem.
6. Pomóż sobie z cukrzycą
Włączenie czerwonych winogron w zdrowej, zrównoważonej diecie może pomóc, jeśli chcesz kontrolować poziom cukru we krwi. Korzyści, jakie oferują czerwone winogrona dla osób chorych na cukrzycę, można ponownie przypisać resweratrolowi. Badania wykazały, że związek ten może obniżać poziom cukru we krwi, jak również poprawiać wrażliwość na insulinę.
7. Może pomóc w złagodzeniu neuropatii
Stwierdzono, że związki takie jak rutyna i kwercetyna obecne w czerwonych winogronach pomagają w leczeniu uszkodzenia nerwów.