Warning: ini_set(): open_basedir restriction in effect. File(/home/jops/domains/zdrowienapoziomie.net/php-errors.log) is not within the allowed path(s): (/home/michal/:/tmp:/var/tmp:/opt/alt/php83/usr/share/pear/:/dev/urandom:/usr/local/lib/php/:/usr/local/php83/lib/php/) in /home/michal/domains/gotujzpasja.pl/public_html/wp-config.php on line 114
Powszechnie uznawany za zdrową rybę łosoś, zaskakuje swoją zawartością. Łosoś to toksyczna ryba. – Strona 2 – Gotujzpasja.pl – Przepisy kulinarne

Powszechnie uznawany za zdrową rybę łosoś, zaskakuje swoją zawartością. Łosoś to toksyczna ryba.

Skąd te wszystkie toksyny?

Pasza dla ryb produkowana jest ze zmielonych rybnych odpadów, dodaje się do niej także modyfikowaną genetycznie soję, barwnik odpowiadający za różowy kolor ryb, a czasami nawet… tłuszcz z kurczaka. Głównym składnikiem paszy dla ryb jest węgorz ze względu na wysoką zawartość tłuszczu i białka w organizmie. Składnikiem pasz są także różne inne tłuste ryby pochodzące z Morza Bałtyckiego. Powoduje to wzrost toksyczności i zanieczyszczenia paszy, gdyż

 

Morze Bałtyckie charakteryzuje się bardzo zanieczyszczonymi wodami. Powodem zanieczyszczenia Bałtyku, jak ujawnia szwedzki działacz Greenpeace, Jan Isakson, wynikają z tego, że morze otoczone jest krajami przemysłowymi. Kraje te wyrzucają toksyczne odpady do zbiornika wodnego. Między innymi odpowiedzialny za produkcję dioksyn jest bank papierniczy za Sztokcholmem. Śledź, węgorz czy łosoś w porównaniu do innych ryb są szczególnie podatne na przyswajanie tych odpadów, ponieważ dioksyny łączą się z tłuszczem. Dioksyny powodują w organizmie ludzkim duże szkody. Wpływają źle na tarczycę, stan skóry, mogą przyczynić się do nowotworu płuc albo wątroby. Największą szkodę wyrządzić mogą u kobiet w ciąży, szczególnie w pierwszym trymestrze, są niezwykle niebezpieczne dla zarodka, mogą bowiem spowodować jego obumarcie lub powstanie u dziecka wad rozwojowych. Oprócz toksycznego wpływu paszy na łososie, spryskuje się je także pestycydami, aby zapobiec namnażaniu się bakterii. Czynność tę wykonują mężczyźni ubrani  w odzież ochronną, maski i rękawice. Skoro kontakt z pestycydami wymaga tak odpowiednio chroniącego ubioru, jak wpływa to na organizm ludzki, gdy je spożywamy?

 

 

To nie koniec problemów…

Oprócz składu paszy dla łososi, czyli tak zwanych peletek, kluczowy jest również sposób ich przygotowania. Gotowanie tłustych ryb powoduje, że otrzymujemy dwa oddzielne produkty: mączkę białkową i olej. Olej charakteryzuje się wysokim poziomem dioksyn i PCB. Mączka białkowa również zwiększa toksyczność otrzymywanych w finale produkcji peletek. Do proszku proteinowego dodaje się jeszcze etoksychinę, pełniącą rolę przeciwutleniacza. Jest to sekret przemysłu rybnego, ściśle strzeżony, jak twierdzi autor filmu „Filet-Oh-Fish”. W 1950 roku środek ten rozpoczął swoją karierę jako pestycyd. Dlatego jest to bardzo niepokojące zjawisko, że regularnie używany jest do wytwarzania paszy dla ryb hodowlanych. Zasady stosowania tego pestycydu są ściśle określone, mimo to szwajcarscy badacze odkryli w rybach hodowlanych dwudziestokrotnie więcej tego pestycydu niż jest to dozwolone w Unii Europejskiej. Producenci karm dla ryb raczej nie chwalili się tym, do czego i w jakich ilościach używają etoksychiny. Przerażające jest to, że wpływ tej substancji na człowieka, nie jest do końca znany, gdyż nie przeprowadzono właściwie żadnych konkretnych badań na ten temat.

 

 

Tyle toksyn, a popyt na ryby ciągle rośnie

Ze względu na to, że ryby raczej zawsze kojarzone były z produktami zdrowymi, popyt na nie pomimo odkrytych szokujących faktów na temat ich hodowli, nie maleje, a wręcz przeciwnie, wciąż rośnie. Jednak przy zakupie ryb, warto jest, aby czytać etykiety. Oprócz lubowania się w serwowaniu nam toksyn, producenci ryb, uwielbiają nas także oszukiwać. Producenci nie muszą informować, że ich produkt zawiera miąższ rybny, jeśli więc na etykiecie produktu nie est napisane, że został on wytworzony z filetu rybnego, oznacza to, że został zrobiony z odpadowej miazgi rybnej. Nie dajmy producentom zarabiać na własnej niewiedzy, wybierajmy świadomie tylko zdrowe produkty.

 

Czytaj dalej

Kopiuj
error: Content is protected !!