Szybko i smacznie. Moja ulubiona przekąska z pomidorami – okazała się strzałem w dziesiątkę na przyjęciu.
496
Pomidory królują w mojej kuchni. Uwielbiam robić z nich zupy, sosy, przeróżne sałatki. Ostatnio przygotowałam fantastyczne przekąski pomidorowe, które okazały się strzałem w dziesiątkę!
Potrzebujesz tylko kilka składników, a przyrządzenie trwa dosłownie kilka minut. Polecam wam koniecznie, zwłaszcza na towarzyskie spotkania.
Składniki:
2 pomidory
ząbek czosnku
ciasto francuskie (opakowanie)
mleko
sól
pieprz
oliwa z oliwek
bazylia
Przygotowanie:
Przygotuj własnoręcznie ciasto francuskie lub użyj kupnego. Rozłóż je na płaskiej powierzchni i podziel na równe kwadraty – 3×3 lub 4×4 cm. Wierzch przesmaruj mlekiem. Pomidory sparz gorącą wodą, pokrój w średniej grubości plastry i ułóż po jednym na każdą część ciasta. Wstaw na kwadrans do piekarnika, piecz w temperaturze 180 stopni.
W międzyczasie posiekaj bazylię, włóż do miseczki razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem i dodaj łyżkę oliwy z oliwek. Kiedy pomidory zapieką się z ciastem, wyjmij przekąski i przesmaruj farszem z bazylii. Na koniec oprósz solą. To wszystko!
Pomidorową przekąskę możesz podawać na ciepło, jak i na zimno. Jeśli lubisz eksperymentować, posyp wierzch serem feta lub prażonym słonecznikiem. Smacznego!