Świąteczna sałatka warstwowa – Święta bez niej nigdy nie będą już takie same. Twoi goście będą nią zachwyceni od pierwszego kęsa
43
Pięknie wygląda i smakuje wyśmienicie. Warstwowa sałatka z szynką i marynowanymi grzybkami to prawdziwy hit na moim stole. Przygotujesz ją z łatwo dostępnych składników, szybko i z prawdziwa przyjemnością. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
2 ziemniaki
200 g pieczarek marynowanych
2 marchewki
3 jajka
150 g ulubionej szynki
200 g serka śmietankowego
Pół pęczka szczypiorku
Sól
Majonez
PRZYGOTOWANIE:
1. Obrane ziemniaki, ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Marchewkę wraz ze skórką, ugotuj w osobnym garnku.
2. Jajka, gotuj na twardo przez 8 minut, a następnie wystudź w zimnej wodzie.
3. Obraną marchew, jajka i ziemniaki, zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
4. Mocno schłodzony wcześniej kawałek sera żółtego, zetrzyj na tarce. Ulubiona szynkę, pokrój w kosteczkę, a szczypiorek posiekaj.
5. Teraz, przygotuj szklaną miskę i zacznij układać warzywa warstwami.
6. Najpierw, ułóż starte ziemniaki i posmaruj je majonezem.
7. Całość, posyp szczypiorkiem, ułóż warstwę jajek i wysmaruj majonezem. W kolejnej warstwie, ułóż pieczarki i wysmaruj majonezem.
8. Teraz czas na szynkę, majonez, marchew, majonez, a na koniec starty ser. Gotowe!
Świąteczną sałatkę, przechowuj w lodówce, a przed podaniem udekoruj według własnego uznania. Życzę Spokojnych Świąt!