Są puszyste, miękkie i wyśmienicie smakują. Jak zrobić idealne kluski śląskie.
Kopiuj
Okazuje się jednak, że wokół tej potrawy narosło wiele legend. Które z nich okażą się prawdą? Po pierwsze, kluski wcale nie pochodzą z Niemiec, jak myślą niektórzy, lecz z Polski, a dokładniej mówiąc – ze Śląska.
Może się to wydawać oczywiste, że nazwa potrawy wskazuje na miejsce pochodzenia, lecz nie zawsze tak jest; w polskiej kuchni mamy dania takie jak ryba po grecku, której wielu Greków nawet na oczy nie widziało, trudno się więc dziwić, że i co do klusek nie mamy pewności, czy aby na pewno są ze Śląska.
Po drugie, wiele mitów narosło również wokół dziurki w kluskach śląskich. Wgłębienie ma przede wszystkim służyć jako swojego rodzaju „miseczka” dla sosu. Niektórzy twierdzą jednak, że wgłębienie poprawia wygląd potrawy oraz sprawia, że kluski gotują się równomiernie.
Na początku należy ugotować ziemniaki i przepuścić je przez praskę. Niestety samo ugniatanie widelcem nie wystarczy – mogą zostać grudki. Z ziemniaków uformuj kulę, odkrój 1/4 ciasta i odłóż na bok.
W to miejsce nasyp tyle mąki ziemniaczanej, ile zajmowała odłożona ćwiartka. Dodaj jajko, sól oraz odłożone ziemniaki i zagnieć gładkie ciasto. Z masy odrywaj kuleczki wielkości orzecha włoskiego, w każdej zrób wgłębienie na środku. Wrzucaj je do wrzącej osolonej wody, poczekaj aż wypłyną i gotuj jeszcze 2 minuty.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.