Sałatka z łososiem i świeżym ogórkiem – Ten smak zachwyci każdego bez wyjątku, obok niej nikt nie przejdzie obojętnie
30
Warstwową sałatkę z łososiem i świeżym ogórkiem, polecam zapracowanym Paniom domu, ceniącym swój czas spędzony w kuchni na przygotowanie Świątecznych potraw na uroczysty stół dla swoich bliskich i zaproszonych gości.
Genialna sałatka, która zachwyca smakiem i pięknie ozdobi stół. Delikatna i sycąca, będzie doskonałym przerywnikiem między tradycyjnymi daniami. Obok niej nikt nie przejdzie obojętnie. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
Łosoś wędzony 150 g
Ziemniaki 2 szt.
Marchewka 1 szt.
Jajka 2 szt.
Ogórek świeży 1 szt.
Majonez do smaku
Koperek do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki i marchewkę obierz, a następnie ugotuj do miękkości w garnku z wodą. Jajka ugotuj na twardo. Kiedy wystygną, zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Wędzonego łososia, pokrój w kosteczkę i delikatnie posól, ogórka obierz i pokrój w kosteczkę.
3. Sałatkę układaj warstwami: ziemniaki, połowę łososia, marchewka, ogórek, jajka. Wszystkie warstwy z wyjątkiem łososia, posmaruj majonezem.
4. Sałatkę udekoruj pozostałym łososiem i posiekanym koperkiem. Gotowe!
Przed podaniem, schłodź sałatkę w lodówce przez 1 godzinę. Ponieważ nie nadaje się do długiego przechowywania, przygotuj taką porcję, jaką wraz z bliskimi dacie radę zjeść. Smacznego!