Wychodzi zawsze przepysznie: Cebulowa sałatka z jajkiem – mogę jeść ją nawet codziennie.

Odkąd dostałam ten przepis, cebulowa sałatka z jajkiem często pojawia się na moim stole!

Potrzebujesz szybko zrobić sałatkę, ale w domu są tylko cebula i jajka? Nie ma problemu! Zaraz dowiesz się, jak zrobić sałatkę „Chipollino”. Jest pyszna, a przy tym łatwa i szybka do przyrządzenia. Sprawdź sama!

Składniki

  • 3-4 duże cebule
  • 3 jajka
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka octu LUB 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 2 łyżki majonezu lub śmietany

Przygotowanie

Jajka ugotuj na twardo i oskub. Następnie pokrój w dużą kostkę.

Obierz cebulę, przekrój na ćwiartki i cienko posiekaj. Zalej wrzątkiem, odstaw na 10 minut i odcedź przy użyciu durszlaka. Do szklanki wody wsyp sól i cukier, dolej ocet. Wymieszaj i zrobioną w ten sposób marynatą zalej cebulę. Odstaw na 15-20 minut.

Następnie wyjmij cebulę z marynaty, odsączając nadmiar płynu (najlepiej zrobić to ręką). Do marynowanej cebuli dorzuć posiekane jajka i majonez. Dopraw solą i pieprzem według uznania.

Możesz też dodać posiekany koper lub cienko pokrojony seler. Smacznego! Proste, prawda? Wypróbuj przepis na sałatkę z cebulą i daj znać w komentarzach, jak duże wrażenie zrobiła na Twoich gościach.

Kopiuj
error: Content is protected !!