Rolada z boczku w rękawie – Takiej przekąski nie kupisz w żadnym sklepie. Ten smak zachwyci każdego
247
Jeśli znudziły Cię wędliny i szynki dostępne w sklepach, a jesteś miłośnikiem mięsnych przekąsek – ten przepis jest właśnie dla Ciebie.
Pyszną roladę z boczku, serwuję bardzo często podczas najróżniejszych okazji i zawsze jest to prawdziwy hit na moim stole. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
1 kg chudego boczku
1 marchewka
1 duża cebula
papryka słodka
1 surowe jajko
sól
pieprz
czosnek granulowany
odrobina kminku
PRZYGOTOWANIE:
1. Odetnij twardą skórę i pokrój boczek w średnią kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę, obraną marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dopraw do smaku solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami.
2. Dobrze wszystko wymieszaj i odstaw na 30 minut. Po tym czasie, dodaj jajko i ponownie wymieszaj.
3. Teraz podziel masę na dwie części i każdą osobno włóż do rękawów do pieczenia. Każdy rękaw ciasno zawiń i zwiąż końce. Ułóż rękawy na blaszce do pieczenia.
4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 170°C, przez 60 minut. Roladę, po całkowitym wystygnięciu, wstaw do lodówki na całą noc. Gotowe!
Roladę z boczku przed podaniem, wyjmij z rękawa i pokrój w plastry. Najlepiej smakuje w towarzystwie chrzanu, musztardy i pikantnego sosu. Smacznego!