Przepisy kulinarne Pyszny likier „100 liści”: wszyscy sąsiedzi biegną do mnie aby go skosztować. Last updated maj 11, 2024 10 515 Aronia czarna, 33 liście wiśni, 33 liście malin i 33 liście czarnej porzeczki to prawdziwy koncentrat witaminowy o delikatnym smaku. Oprócz niezwykłego smaku, ma wiele przydatnych właściwości: może obniżyć ciśnienie krwi, wzmocnić układ odpornościowy, oczyścić organizm z toksyn. Likier „100 liści” SKŁADNIKI 33 liści czarnej porzeczki 33 liści wiśni 33 liści maliny 1 szklanka czarnej aronii 1 szklanka cukru 0,5 l. wódki 1 łyżeczka kwasku cytrynowej PRZYGOTOWANIE Dokładnie umyj wszystkie liście oraz aronię i włóż je do dużego rondla. Wlej 800 ml wody, zamknij pokrywkę i włącz mały ogień. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i gotuj przez około 30 minut. Gdy liście i aronia ostygną połóż je w durszlaku. Odcedź z nich sok poprzez delikatne naciskanie ich łyżką. Masę liściowo-aroniową można wyrzucić. Nie jest już potrzebna. Dodaj cukier i kwasek cytrynowy do powstałego soku. Podgrzej lekko, aby się rozpuścił. Gdy mikstura ostygnie dodaj do niej wódki. Przecedzić napój przez gazę złożoną na kilka warstw. Niesamowity likier o rubinowy kolorze i wiśniowym aromacie gotowy! Na zdrowie! Kopiuj