Puszyste i miękkie kluski śląskie – Poznaj nasz sekret, jak zrobić idealne ciasto
Kopiuj
1. Obrane i umyte ziemniaki, ugotuj do miękkości, a następnie przeciśnij je przez praskę.
2. Uformuj z nich kulę i podziel ją na 4 równe części. 1/4 część ziemniaków zabierz, a w wolne miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Ugnieć ciasto.
3. Teraz dodaj wcześniej odjętą część ziemniaków, wbij 1 jajko i posól do smaku. Ponownie wyrób całe ciasto.
Z przygotowanego ciasta, uformuj małe kulki. Delikatnie je spłaszcz i na środku każdej zrób palcem wgłębienie.
4. Do garnka wlej wodę, posól i doprowadź do wrzenia. Wrzucaj kluski do gotującej się wody i zamieszaj, aby nie przykleiły się do dna. Gotuj 2 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Gotowe!
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.