Pierniki na kefirze – Twoi bliscy będą zachwyceni, obok nich nikt nie przejdzie obojętnie
35
W moim domu nie ma Świąt bez aromatycznych, mięciutkich i pięknie ozdobionych pierników. Nigdy nie brakuje mi małych pomocników, zarówno podczas pieczenia, jak i ozdabiania. Zawsze mamy przy tym wielka frajdę i mnóstwo zabawy, a w Święta…zawsze znikają z koszyczka błyskawicznie. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
2 jajka
Łyżka miodu
4 szklanki mąki
Łyżka przyprawy do pierników
3 łyżki oleju roślinnego
350 g kefiru
1,5 szklanki cukru
Łyżeczka sody oczyszczonej
PRZYGOTOWANIE:
1. W misce, ubij jajko i dodatkowo żółtko jajka ze szklanką cukru i miodem. Następnie, dodaj kefir, przyprawę do pierników oraz olej i dokładnie wymieszaj.
2. Cały czas mieszając, dodaj sodę i stopniowo mąkę. Wymieszaj i zagnieć gładkie ciasto.
3. Na blacie roboczym, posypanym mąką, rozwałkuj przygotowane ciasto i foremkami wyciśnij z niego dowolne kształty. Poukładaj je na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia.
4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180-190°C, przez 25 minut.
5. W tym czasie, przygotuj lukier: W misce, utrzyj białko z cukrem pudrem na gładką, jednolitą masę. Gotowe!
Gdy kefirowe pierniczki całkowicie wystygną, udekoruj je według własnego uznania. Możesz zrobić piękne wzorki lub zamoczyć wierzch piernika w lukrze. Życzę Wesołych Świąt!