Genialnie prosty i szybki przepis. Oryginalny makowiec z twarogiem – z przepisu mojej cioci z Niemiec.
1 042
Schłodzone mleko wymieszaj z makiem, masłem i cukrem. Najlepiej użyj w tym celu trzepaczki. Następnie postaw garnek z taką zawartością na średnim ogniu.
Mieszaj ciągle, aż zacznie wrzeć. Małymi porcjami dodawaj kasze mannę, nie przerywając mieszania. Wyłącz palnik i odstaw garnek na około dwadzieścia minut.
Twarożek połącz z jajkiem w osobnym naczyniu i dopraw szczyptą soli. Wymieszaj. Użyj w tym celu blendera aby uzyskać jednolitą, gładką masę. Dodaj nasiona maku i ponownie wymieszaj blenderem by konsystencja była gładka.
Mąkę połącz z masłem, cukrem i solą. Dokładnie wymieszaj przy pomocy blendera lub dłoni, jak ci wygodniej. To będzie Twoja baza do ciasta.