Zdradzamy sekretny sprawdzony przepis na to cudo. „Napoleon” – pyszne ciasto z patelni.

Kilka lat temu od mamy mojego przyjaciela dostałam przepis na „Napoleona” i choć od tego czasu próbowałam wiele tego typu ciast, to ciasto według przepisu tej sędziwej pani jest tym do którego wracam najczęściej.

SKŁADNIKI POTRZEBNE DO PRZYGOTOWANIA CIASTA:

  • trzy szklanki mąki
  • jedna szklanka cukru
  • 200g masła
  • trzy jajka
  • łyżeczka sody
  • szczypta soli

SKŁADNIKI POTRZEBNE DO PRZYGOTOWANIA KREMU:

  • litr mleka
  • trzy jajka
  • dwie łyżki mąki
  • szklanka cukru
  • 100g orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE:

Jajka ubijamy z cukrem, do przygotowanej masy dodajemy masło, sól, sodę i dwie i pół szklanki mąki.  Ciasto należy dobrze zagnieść i odłożyć na 15-20 minut.

W tym czasie można przygotować krem na ciasto. Należy w tym celu dobrze utrzeć jajka z cukrem a następnie dodać mąkę, dobrze wymieszać i zalać zimnym mlekiem. Tak przygotowaną masę wstawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia, należy pamiętać o ciągłym mieszaniu za pomocą trzepaczki, aby uniknąć grudek i przypalenia się kremu.

Kiedy krem zacznie wrzeć odstawiamy go na bok aby ostygł. Przygotowane ciasto formujemy w kształt wałka i dzielimy na czternaście równych kawałków. Każdy kawałek należy rozwałkować tak aby zmieścił się na patelni (20-21 cm).

Przygotowane „placki” pieczemy na rozgrzanej, suchej patelni, na średnim ogniu. Musimy tutaj uważać, by nie przypalić ciasta, gdyż piecze się bardzo szybko. Aby każdy „placek” piał taki sam kształt możemy położyć na nim talerz o nieco mniejszej średnicy i obciąć wystające krawędzie.

Każdą warstwę ciasta smarujemy obficie ciepłym kremem. Orzechy i pozostałe krawędzie ciasta rozkruszamy w blenderze i posypujemy ciasto z każdej ze stron. SMACZNEGO!

Kopiuj
error: Content is protected !!