Warning: ini_set(): open_basedir restriction in effect. File(/home/jops/domains/zdrowienapoziomie.net/php-errors.log) is not within the allowed path(s): (/home/michal/:/tmp:/var/tmp:/opt/alt/php83/usr/share/pear/:/dev/urandom:/usr/local/lib/php/:/usr/local/php83/lib/php/) in /home/michal/domains/gotujzpasja.pl/public_html/wp-config.php on line 114
Najpopularniejszy i najgroźniejszy wzmacniacz smaku – glutaminian sodu. – Gotujzpasja.pl – Przepisy kulinarne

Najpopularniejszy i najgroźniejszy wzmacniacz smaku – glutaminian sodu.

Co oznacza skrót E621? Jest to nic innego jak powszechny glutaminian sodu. Każdy z nas zjada tą substancje codziennie, powodując często spustoszenie w organizmie. Czy zastanawiałeś się co wiesz o tej substancji? Czy pomyślałeś jaki ma ona wpływ na Twój organizm?

Dodatek do żywności – glutaminian sodu E621 znaleźć można praktycznie w każdym produkcie spożywczym. Na sklepowych półkach aż roi się od produktów zawierających ten dodatek. Ma on za zadanie wzmocnić smak przygotowywanych potraw, dlatego wiele restauracji na całym świecie dodaje go do swoich dań. W związku z tym, że znajduje się on praktycznie w każdym produkcie spożywamy go  niemal codziennie, często nie uświadamiając sobie tego.  Pomimo tego, że jest on popularnym dodatkiem do żywności nie jest substancją zdrową, to jedna z najbardziej szkodliwych substancji z jakimi mamy do czynienia w produktach spożywczych.

 

 

 

Glutaminian sodu wyglądem bardzo przypomina sól lub cukier. Jest to biały, krystaliczny proszek ale można spotkać go także w postaci ciekłej. Jego głównym zadaniem jest wzmocnienie i podkreślenie smaku przygotowanych potraw czego skutkiem jest zwiększenie apetytu, a tym samym problemy z nadwagą. Spożywanie tego dodatku doprowadza do zmian w genach, które odpowiadają za zmysł smaku. Nie powoduje uczucia uzależnienia, jednak bardzo łatwo przenika do krwi oraz pobudza nadmiernie neurony.

Kopiuj
error: Content is protected !!