Szukasz oryginalnego przepisu kulinarnego: Zaskocz rodzinę podając „Mięso w filiżance” z grzybami.
450
Nie tylko nazwa tej potrawy jest oryginalna.
Jej niesamowity zapach, wyśmienity wygląd i obłędny smak pokochają wszyscy! Goście nie będą mogli się doczekać, aż skosztują cudownego mięsa w filiżance. Zobacz, jak je przygotować:
Składniki
1 kg wieprzowiny
400 g pieczarek
200 g twardego sera
2 cebule
4-5 ziemniaków
2 łyżki majonezu
50 g masła
2 łyżki oleju słonecznikowego
sól, pieprz mielony
Przygotowanie
Pokrój mięso na małe kawałki (ok. 1 cm) – otrzymasz 8-10 kawałków. Rozbij je i dopraw solą i pieprzem wedle uznania. Ugotuj ziemniaki w mundurkach, wystudź, a następnie obierz i zetrzyj. Posiekaj drobno pieczarki i cebulę, podsmaż na oleju słonecznikowym, przypraw solą i pieprzem.
Zetrzyj ser na dużej tarce. Następnie weź kubki do herbaty. Włóż do każdego jeden kawałek mięsa w taki sposób, żeby końce zwisały poza naczynie. Ułóż na mięsie ser, pieczarki i cebulę. Dociśnij. Dodaj kawałek masła i ziemniaki. Ponownie dociśnij, aby wyrównać powierzchnię.
Zawiń wystające brzegi mięsa tak, żeby zakryć nim farsz. Proporcje dobierz tak, aby dało się zamknąć farsz w wieprzowinie. Wyłóż blachę do pieczenia folią, i wyłóż na nią mięso z farszem. Uważaj, aby się nie rozpadło. Po zrobieniu wszystkich kawałków mięsa, posmaruj każdy majonezem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 45 minut.
Podziel się przepisem ze znajomymi i udostępnij na Facebooku. Smacznego!