W sam raz na obiad czy na kanapkę – Niezwykle smaczne mięso pieczone w folii. Smakuje obłędnie

Pieczone mięso to doskonały sposób na obiad bez względu na to, jaki rodzaj mięsa planujemy upiec.

Na zimno sprawdzi się jako dodatek do sałatek lub zamiennik wędliny sklepowej. Domowe zawsze najlepsze, a przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie.

 

Składniki

  • 1kg mięsa wieprzowego/wołowego/jagnięcego

 

Składniki do przygotowania marynaty

  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka chmieli Suneli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju roślinnego

 

Wykonanie 

Do miski wsypujemy cukier, sól, paprykę, kurkumę, chmiel Suneli, czarny mielony pieprz, a także przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlewamy olej i mieszamy. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso nacieramy marynatą. Następnie zawijamy je dwa razy folią i odkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

 

 

Po upływie 2 godzin mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy je w temperaturze 200 stopni, przez 1 godzinę. Po upływie tego czasu należy wyjąć mięsko z foli i piec jeszcze przez 15 minut.

 

Po tym czasie mięso jest gotowe do podania. Idealnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami i warzywami. Smacznego!

Kopiuj
error: Content is protected !!