Jem i nie boję się że przytyję – Roladka marchewkowa – Proste i szybkie dietetyczne danie.
988
Proste i szybkie danie, jednocześnie o wspaniałym smaku może być świetną propozycją na kolację ze znajomymi, a nawet ciekawą przystawką na święta.
Roladę marchewkową możemy przyrządzić z rozmaitymi nadzieniami. W zależności od okazji, a także indywidualnych preferencji roladę można nadziać zarówno słodkim jak i słonym nadzieniem.
Składniki potrzebne do przygotowania rolady:
750 gramów marchwi
1,5 łyżki masła
5 jajek
1 mała łyżeczka kurkumy
1 mała łyżeczka soku z wyciśniętej cytryny
przyprawy do smaku: sól oraz pieprz
opcjonalnie: 1 łyżka cukru- jeżeli zdecydujesz się na przygotowanie rolady na słodko
Składniki potrzebne do przygotowania nadzienia na słodko:
200 gramów twarogu
szczypta cukru waniliowego
2 łyżki cukru
2 łyżki opłukanych pod bieżącą wodą rodzynek
Składniki potrzebne do przygotowania nadzienia na słono:
200 gramów twarogu
3 ząbki czosnku
pęczek koperku bądź innych ziół, które lubisz
przyprawy do smaku: sól
Sposób przygotowania rolady:
Umyj, obierz, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach 750 gramów marchwi. Następnie rozpuść 1,5 łyżki masła na patelni i przełóż do niej całą startą marchew. Całość smaż pod przykryciem, aż marchew będzie miękka, powinno to potrwać około 5 minut. Po usmażeniu odstaw marchew do ostygnięcia.