Jem i nie boję się że przytyję – Roladka marchewkowa – Proste i szybkie dietetyczne danie.

Proste i szybkie danie, jednocześnie o wspaniałym smaku może być świetną propozycją na kolację ze znajomymi, a nawet ciekawą przystawką na święta.

Roladę marchewkową możemy przyrządzić z rozmaitymi nadzieniami. W zależności od okazji, a także indywidualnych preferencji roladę można nadziać zarówno słodkim jak i słonym nadzieniem.

Składniki potrzebne do przygotowania rolady:

  • 750 gramów marchwi
  • 1,5 łyżki masła
  • 5 jajek
  • 1 mała łyżeczka kurkumy
  • 1 mała łyżeczka soku z wyciśniętej cytryny
  • przyprawy do smaku: sól oraz pieprz
  • opcjonalnie: 1 łyżka cukru- jeżeli zdecydujesz się na przygotowanie rolady na słodko

Składniki potrzebne do przygotowania nadzienia na słodko:

  • 200 gramów twarogu
  • szczypta cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki opłukanych pod bieżącą wodą rodzynek

Składniki potrzebne do przygotowania nadzienia na słono:

  • 200 gramów twarogu
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek koperku bądź innych ziół, które lubisz
  • przyprawy do smaku: sól

Sposób przygotowania rolady:

Umyj, obierz, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach 750 gramów marchwi. Następnie rozpuść 1,5 łyżki masła na patelni i przełóż do niej całą startą marchew. Całość smaż pod przykryciem, aż marchew będzie miękka, powinno to potrwać około 5 minut. Po usmażeniu odstaw marchew do ostygnięcia.

Kopiuj
error: Content is protected !!