Marchewka z pomarańczą – Lekki, aromatyczny i pełny witamin dodatek do dań mięsnych na Świątecznym stole
34
Ciężkich i sycących tradycyjnych dań nie brakuje na Świątecznym stole, dlatego warto przygotować dodatkowo lekkie i zdrowe dodatki.
Marchewka z pomarańczą to idealny dodatek na taką okazję, jest świeża, chrupiąca, aromatyczna i pełna witamin. Minimalny zestaw składników i ekspresowe przygotowanie sprawi, że zakochasz się w niej od pierwszego kęsa. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
3 średnie marchewki
2 pomarańcze
Ulubiony sos sałatkowy oraz oliwa z oliwek
2 łyżki ulubionych nasion np. łuskany słonecznik lub sezam
Sól oraz pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Obrane pomarańcze, podziel na cząstki i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż całość do miski i wymieszaj.
3. Następnie, dodaj łuskany słonecznik, sezam lub pestki dyni (w zależności od preferencji).
4. Dopraw do smaku solą, pieprzem, oliwa z oliwek i sosem do sałatek. Dokładnie wymieszaj. Możesz również dodać namoczone wcześniej rodzynki. Gotowe!
Doskonały dodatek do dań mięsnych, będzie lekkim uzupełnieniem Świątecznych, tradycyjnych smaków. Smacznego!