Marchewka Po Koreańsku – Ten smak zmieni zwykłe potrawy w wyjątkowe, doda im charakteru i smakowitej pikanterii.
Marchewka po koreańsku stała się bardzo popularna i znajduje wiele zastosowań również w naszej tradycyjnej kuchni. Ten aromatyczny i smaczny dodatek, doda charakteru i pikanterii każdej surówce, a samodzielnie może być doskonałym dodatkiem wielu dań mięsnych.
W wielu naszych przepisach, składnikiem jest właśnie marchewka po koreańsku, dlatego ułatwiamy Ci smaczne gotowanie i podpowiadamy jak przygotować ją samodzielnie w domu i w doskonały sposób.
Zaopatrz się tylko w specjalną tarkę warzywną, która pozwoli Ci zetrzeć marchew na długie i cienkie paski lub słupki (im dłuższe – tym lepsze). Cała reszta, to już banalnie prosta czynność z którą poradzi sobie nawet najmniej doświadczona Pani domu. Aby mieć ją zawsze pod ręką, gotową marchewkę przechowuj w zamkniętym pojemniczku w lodówce. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
-
1 kg marchwi
-
1 łyżka cukru
-
2 łyżki 9% octu
-
1 łyżeczka soli
-
70 g oleju
-
4-6 ząbków czosnku
-
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
-
1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
-
1 łyżeczka suszonej kolendry
Pyszna sałatka —-> https://www.gotujzpasja.pl/najpyszniejsza-salatka-jaka-jadlam/
PRZYGOTOWANIE:
1. Na początek obierz i umyj marchewki, a następnie zetrzyj je na tarce lub pokrój w cienkie i jak najdłuższe paski.
2. Tak przygotowaną marchewkę, posyp solą, cukrem i polej octem. Ugniataj marchewkę z przyprawami ręką przez przynajmniej 3 minuty, aby puściła jak najwięcej soku.
3. Teraz odstaw ją w soku na 15 minut, a po tym czasie dodaj paprykę słodką, ostrą i dobrze wymieszaj.
4. Na patelni lub w rondelku, rozgrzej olej (ale nie doprowadzaj do wrzenia), polej nim marchewkę i wymieszaj.
5. Do marchewki, dodaj również przeciśnięty przez praskę czosnek i przykryj naczynie. Odstaw na 10-15 minut.
6. Na koniec, dodaj kolendrę i aby dobrze przeszła smakiem, odstaw na kilka godzin w temperaturze pokojowej i kolejne 3-4 godziny w lodówce.
7. Marchewka po koreańsku jest gotowa!
Kilka kropli oleju sezamowego i uprażone na suchej patelni nasiona sezamu, wzbogacą smak marchewki i zdecydowanie poprawią jej egzotyczne walory smakowe.