Warning: ini_set(): open_basedir restriction in effect. File(/home/jops/domains/zdrowienapoziomie.net/php-errors.log) is not within the allowed path(s): (/home/michal/:/tmp:/var/tmp:/opt/alt/php83/usr/share/pear/:/dev/urandom:/usr/local/lib/php/:/usr/local/php83/lib/php/) in /home/michal/domains/gotujzpasja.pl/public_html/wp-config.php on line 114 Kiszona kapusta leczy niestrawność, refluks i wzmacnia odporność. Czerp z niej jak najwięcej. – Strona 2 – Gotujzpasja.pl – Przepisy kulinarne
Kiszona kapusta leczy niestrawność, refluks i wzmacnia odporność. Czerp z niej jak najwięcej.
674
Domowa kapusta kiszona
Składniki:
2,5 kg kapusty białej
3 łyżki soli morskiej
Wykonanie:
1. Usuń i odłóż zewnętrzne liście kapusty, które się nie przydadzą
2. Posiekaj i rozdrobnij resztę kapusty
3. W misce wymieszaj kapustę z solą morską i uciskaj rękami przez 10 minut, aby uwolnić naturalne soki
4. Całość wymieszaj i przełóż do wcześniej umytych i wyparzonych, suchych słoików. Ważne, aby każdą warstwę kapusty dokładnie ubić, dociskając do dna. Słoiki napełnić do 3/4 wysokości.
5. Słoiki z kapustą należy przykryć pokrywkami, ale nie dokręcać ich i odstawić w ciepłe miejsce na 3-7 dni.
6. Codziennie należy kilka razy kapustę dociskać za pomocą drewnianego tłuczka, wałka lub czystej dłoni oraz przebijać do dna za pomocą długiego końca drewnianej łyżki albo pałeczką do sushi, po to aby odgazować ją, dzięki temu kapusta nie będzie gorzka i nie zepsuje się.
7. Po upływie 3- 4 dni kapusta nadaje się do jedzenia. Jeśli chcemy bardziej ją ukisić, czekamy jeszcze kilka następnych dni. Gdy kapusta jest już odpowiednio ukiszona, można ją wtedy zakręcić i przenieść w chłodniejsze miejsce np. do lodówki i używać na bieżąco.