Karp Wigilijny – Usmażony w ten sposób, to prawdziwa przyjemność jedzenia. Nie znam lepszego przepisu na doskonała rybę
47
Jedną z tradycyjnych, Wigilijnych potraw w Polsce jest niewątpliwie karp. Wielu z nas, coraz częściej z niego rezygnuje z powodu dużej ilości ości. Przygotowany jednak w ten sprawdzony sposób, nie ma sobie równych. Od dziś, na Twoim stole podczas Wigilijnej wieczerzy nie zabraknie już nigdy pysznego karpia. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
1 kg świeżego karpia
Sól i pieprz
Mąka
Łyżeczka soku z cytryny
Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
1. Zacznij od usunięcia wnętrzności i łusek. Następnie odetnij głowę i dokładnie umyj rybę.
2. Na całej długości grzbietu, ponacinaj ją ostrym nożem – tak jak na zdjęciu.
3. Teraz, skrop rybę sokiem z cytryny, dopraw z każdej strony solą i pieprzem. Jeśli wolisz, pokrój rybę na mniejsze kawałki. Odstaw na 15 minut.
4. Obtocz dokładnie w mące i smaż na rozgrzanej patelni z olejem z każdej strony pod przykryciem do miękkości. Gotowe!
Dzięki wykonanym wcześniej nacięciom wzdłuż grzbietu, ości niemal nie są wyczuwalne – zatem to prawdziwa przyjemność jedzenia karpia w Wigilię. Smacznego!