Jak skutecznie uniknąć powstawania komórek nowotworowych? Poznaj produkty, które dla ludzkiego ciała są najbardziej niebezpieczne
Nie mam żadnych wątpliwości, że najlepszym sposobem na dłuższe i zdrowsze życie bez chorobotwórczych patogenów, jest unikanie produktów spożywczych, szczególnie niebezpiecznych dla naszego zdrowia.
Niestety w naszych czasach, bardzo często na raka chorują już bardzo młodzi ludzie i stał on się chorobą cywilizacyjną. Z roku na rok liczba chorujących jest dużo większa, a przyczyną powstawania mogą być najróżniejsze czynniki sprzyjające.
Oprócz czynników hormonalnych i obciążenia genetycznego, mogą mieć na to wpływ również czynniki chemiczne, fizyczne i biologiczne, występujące w otaczającym nas środowisku.
Jednak największym zagrożeniem, na który zresztą mamy duży wpływ jest nasz własny sposób żywienia. Jak głosi znane powiedzenie „Jesteśmy tym, co jemy”.
Znani i doświadczeni lekarze onkolodzy podczas przeprowadzonych badań, sporządzili listę produktów zwiększających ryzyko powstawania chorób nowotworowych. Oto ona:
Alkohol i papierosy
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), palenie papierosów i nadmierne spożywanie alkoholu to czynniki najczęściej powodujące rozwój nowotworów,a w szczególności: raka jamy ustnej, przełyku, krtani, jelit i wątroby.
Alkohol, zawiera ogromną ilość etanolu, który uszkadza komórki i są one bardziej podatne na złośliwe zmiany chorobowe w ludzkim organizmie.
Sól
Spożywanie nadmiernej ilości soli, powoduje gromadzenie się w organizmie chloru i prowadzi do raka żołądka (głównie dotyczy mężczyzn). Najlepszym sposobem uniknięcia tych nieprzyjemnych dolegliwości jest znaczne jej ograniczenie lub nawet całkowite wyeliminowanie z codziennej diety.
Wątpliwej jakości kiełbasy
Najbardziej niebezpieczne są w szczególności wędzone sklepowe kiepskiej jakości kiełbasy, które konserwowane są azotanem i sztucznymi barwnikami. Spożywane w nadmiernej ilości, mogą powodować raka jelit.
Słodkie gazowane napoje
Zawierają ogrom substancji smakowych, słodzących barwników, które mogą powodować raka trzustki. Przeprowadzone przez specjalistów w swojej dziedzinie badania wykazały, że spożywanie 2 szklanek słodkich napojów gazowanych w tygodniu, zwiększa ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej nawet o 50%.
Fast food
Bardzo znane i wyjątkowo lubiane produkty typu fast food, szczególnie zawładnęły sercami najmłodszych. Niestety, nadmierne ich spożywanie prowadzi do otyłości, cukrzycy i może powodować w przyszłości raka piersi.