5. Choroby serca
U osób chorych na cukrzycę typu drugiego zaledwie 2 gramy imbiru dziennie mogą natychmiast obniżyć poziom cukru we krwi, a po trzech miesiącach jego poziom można zredukować o 10%. Wysoki poziom glukozy jest ściśle związany z chorobami serca. Regularne jedzenie imbiru może zminimalizować nawet o 10% ryzyko chorób serca.
6. Poziom cholesterolu
Naukowcy przeprowadzili liczne badania pokazujące dobroczynne działanie imbiru. Jednym z nich jest badanie pokazujące, że imbir pomaga obniżyć poziom „złego” cholesterolu. W 45-dniowym badaniu 85 osób z wysokim cholesterolem spożywało w ciągu dnia zaledwie 3 gramy sproszkowanego imbiru. Okazało się, że roślina znacznie obniżyła poziom cholesterolu. Według naukowców imbir zapobiega tworzeniu się zakrzepów, ponieważ zmniejsza agregację, czyli „zlepianie się”, płytek krwi. Imbir jest więc niezbędnym elementem zdrowego jadłospisu u osób, które borykają się z problemem z cholesterolem.
7. Właściwości antynowotworowe
Aktualnie naukowcy prowadzą badania nad wykorzystaniem imbiru (a konkretnie substancji o nazwie Gingerol) w naturalnym, alternatywnym leczeniu wielu rodzajów nowotworów. Wyniki są obiecujące. Jedno z badań pokazało, że codzienne spożycie zaledwie dwóch gramów ekstraktu z imbiru wyraźnie zmniejsza prozapalne cząsteczki sygnałowe w okrężnicy. Innymi słowy, imbir może pomóc w profilaktyce i leczeniu nowotworu jelita grubego.
8. Funkcjonowanie mózgu
Badania pokazują, że imbir działa również bardzo korzystnie na układ nerwowy i działa profilaktycznie przeciw chorobie Alzheimera i innym zaburzeniom poznawczym związanym z wiekiem. Przewlekły stan zapalny i stres oksydacyjny (dwa główne czynniki odpowiedzialne za proces starzenia się i rozwój chorób neurodegeneracyjnych), mogą zostać zminimalizowane przez czynne związki biologiczne i przeciwutleniacze zawarte w imbirze.Dzięki temu, że imbir poprawia ukrwienie mózgu, zwiększa również wydajność umysłową i koncentrację. Warto dodać do kawy niewielką ilość sproszkowanego imbiru, aby zredukować jej szkodliwe działanie.
Kiedy nie wolno jeść imbiru?
Imbir to przyprawa o wyrazistym, bardzo ostrym smaku, która wykazuje drażniące działanie. Z tego względu nie wszyscy mogą sobie pozwolić na częste jej spożywanie. Szczególną ostrożność powinny zachować kobiety w ciąży, kobiety karmiące, osoby z refluksem żołądkowym oraz osoby cierpiące na przewlekłą chorobę układu pokarmowego, np. wrzody dwunastnicy lub żołądka.
Uważasz że artykuł jest ciekawy? Podziel się z nim na facebooku!
WróćCzytaj dalej
Kopiuj