Domowy sos „5 minut” – Genialny i aromatyczny dodatek do wszystkich dań mięsnych, który przygotujesz w zaledwie kilka minut
1 823
Wyjątkowo smaczny, pomidorowy sos „5 minut”, świetnie komponuje się nie tylko z mięsem, ale i z ryżem, ziemniakami i makaronem.
Najlepsze jednak w tym przepisie jest to, że sos możesz zamknąć w sterylnym słoiczku i przechowywać w lodówce przez dłuższy czas i zawsze mieć go pod ręką.
Zdrowy, smaczny i aromatyczny sos, możesz jeść zawsze kiedy tylko masz na to ochotę i bez żadnych wyrzutów sumienia. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
pomidory – 500-600 g
cebula dymka do smaku
czosnek – 2-3 ząbki
Chmiel suneli – 1 łyżka stołowa
kolendra (można zastąpić natką pietruszki) – 50 g
ostra papryka, sól do smaku.
PRZYGOTOWANIE:
1. Dobrej jakości, dojrzałe, soczyste pomidory umyj, przekrój na pół i usuń twarde części. Potem zblenduj wraz z cebulką dymką na gładką, pomidorową masę.
2. Drobno posiekaj również kolendrę (lub natkę pietruszki) i ostrą paprykę – według uznania. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
3. Zioła, czosnek i ostrą papryczkę, wymieszaj z chmielem suneli.
4. Wymieszane składniki wstaw do lodówki, aby dobrze przeszły smakiem. Gotowe!
Tak przygotowany sos pomidorowy jest niezwykle aromatyczny, gęsty i pełen smaku.
Podawaj z porcją ulubionego mięsa, do potraw z grilla lub z świeżym pieczywem jako przystawkę. Smacznego!
Nie zapomnij podzielić się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi, a z nami swoimi wrażeniami!