500 g twarogu, 60g masła, 1 jajko… Zostawiam w lodówce na noc, a rano delektuje się pysznym smakiem.
14 109
Domowy topiony serek jest dość łatwy i prosty do przygotowania. Wszystko zajmuje około 10 minut. Jest on miękki, delikatny i ma przyjemny kremowy smak.
Tego typu ser można wykorzystać do robienia kanapek lub ciepłych, śniadaniowych bułek. Możesz także eksperymentować z nim, dodając do niego różnego rodzaju składniki.
Na przykład możesz zrobić ser z ziołami lub boczkiem. A także z papryką, kiełbasą lub grzybami. Wszystko zależy od Twojego gustu i wyobraźni. Jedno pozostanie niezmienne – ser jest po prostu pyszny!
Składniki:
500 gramów twarogu
60 gramów masła
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki sody
1 jajko kurze
Przygotowanie:
Włóż twarożek do miski i ubij blenderem, aż będzie gładki. Następnie przenieś go na patelnię, dodaj jajko, sodę i sól, wszystko wymieszaj. Ważne! Patelnia musi być ze stali nierdzewnej.
Połóż patelnię na kuchence na małym ogniu i stale mieszaj ser. Doprowadź masę do stanu płynnego i dodaj masło. Ciągle mieszając, doprowadź mieszaninę do jednorodnego stanu i zagotuj. Następnie usuń z ognia.
Okresowo mieszając ser, trochę go schłodź, a następnie wlej do foremek. Potem włóż do lodówki, aż całkowicie się zestali. Smacznego!