Domowe miękkie rogaliki – przepis mojej babci. W szybkim czasie znikną z Twojego stołu.
Kopiuj
1.W prosty sposób przygotowuje się rogaliki na mleku. Trochę mleka podgrzej w garnku. Do ciepłego mleka dodaj drożdże , wsyp łyżkę cukru oraz dwie łyżki mąki. Na parę minut odstaw na bok przygotowaną, wymieszaną mieszankę. Do drugiej miski wsyp cukier, ubite jajko, sól oraz mąkę przesianą. Dodaj do tej miski również przygotowaną wcześniej mieszankę z drożdży. Całość zagnieć w jednolite gładkie ciasto.
2. Następnym razem będzie dodanie oleju. Ponownie zagnieć ciasto i na bok odstaw na około godzinę.
3.Ciasto podziel na 12 część- kulek. Na kolejne 10 minut pozostaw pod przykryciem. Gdy upłynie ten czas rozwałkuj podłużnie każdą przygotowaną kulkę.
4. Po rozwałkowaniu ciasto powinno być większe niż nasza dłoń.
5.Na krawędzi jednego rogalika połóż dowolny dżem. Złącz obie krawędzie tak , aby ze środka nie wyciekł dżem. Z drugiej strony wykonaj cięcie.
6. Teraz musisz uformować kształt rogalików. Każdą kolejną kulkę zrób tak samo.
7.Blachę wyłóż papierem do pieczenia i połóż na nim gotowe rogaliki.
8. Na 15-20 minut pozostaw je na blaszce. Ubitym jajkiem posmaruj rogaliki , następnie posyp sezamem.
9. Zamiast sezamu użyj mak lub cukier.
10. Piecz przez 20-25 minut w 180 stopniach.
11. Po upływie tego czasu możesz delektować się nad pysznym smakiem rogalików.
Koniecznie podziel się tym przepisem z bliskimi oraz ze znajomymi!
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.