Delikatne i puszyste naleśniki bez jajek według tego przepisu, są najlepsze jakie jadłam
711
Przepis na te genialne naleśniki, dostałam od swojej najlepszej przyjaciółki dawno temu. Pamiętają jeszcze nasze wspólne, szkolne lata i wspólne ich przygotowywanie i smażenie. Nasze rodziny uwielbiały, kiedy rządziłyśmy w kuchni i zawsze wychwalali nasze naleśniki z najróżniejszymi nadzieniami. Dlatego też, sprawiedliwie robiłyśmy je na zmianę, raz w moim domu, raz u niej. Miałyśmy przy tym świetną zabawę i przepyszne naleśniki. Wersję, na którą przepis znajduje się poniżej, przygotowywałyśmy najczęściej. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
500-600 ml wody mineralnej gazowanej
2 szklanki mąki pszennej
2 średnie ziemniaki
1/2 pęczka szczypiorku
1 łyżka cukru
szczypta soli
szczypta sody
4 łyżki oleju słonecznikowego
PRZYGOTOWANIE:
1. Umyte ziemniaki, ugotuj w mundurkach, a następnie wystudź i obierz.
2. W misce, wymieszaj mąkę z solą, dodaj cukier, sodę, wodę mineralną gazowaną i 3 łyżki oleju słonecznikowego. Wszystko dokładnie wymieszaj na jednolitą, gładką masę i odstaw na 30 minut.
3. Ugotowane, obrane ziemniaki, pokrój w drobną kosteczkę, dodaj drobno pokrojony szczypiorek, dopraw do smaku solą i wymieszaj.
4. Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni z olejem, po obu stronach na złoty kolor. Na gotowe naleśniki, nałóż ziemniaczany farsz i złóż na „cztery”. Podawaj na ciepło, smacznego!
Nie zapomnij podzielić się przepisem z przyjaciółmi, a z nami swoimi wrażeniami!