Ciasto z kremem – Genialny i banalnie prosty w przygotowaniu deser, który wprost rozpływa się w ustach

Pięknie wygląda i smakuje wyśmienicie. Doskonale prezentuje się na każdym uroczystym i świątecznym stole oraz podczas zwykłego spotkania z przyjaciółmi do filiżanki aromatycznej kawy lub herbaty. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 60 g mąki pszennej
  • 120 g cukru pudru
  • 20 g kakao
  • 7 białek
  • 5 żółtek
  • 6 łyżek wody o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

SKŁADNIKI NA KREM:
  • 1 l mleka
  • 250 g masła
  • 180 g kaszy manny
  • 130 g cukru pudru
  • 4 opakowania cukru waniliowego
  • 2 żółtka

 

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 150 ml śmietanki 30%

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Zacznij od przygotowania kremu: W misce, wymieszaj żółtka z cukrem waniliowym, a następnie dodaj cukier, kaszę mannę, 200 ml mleka i ubij mikserem na jednolitą masę. W garnku, zagotuj 800 ml mleka i dodaj przygotowaną wcześniej masę. Gotuj na małym ogniu, często mieszając do czasu, aż zgęstnieje. Potem przykryj gotowy krem folią spożywczą i odstaw do wystygnięcia.

 

2. W tym czasie, przygotuj ciasto: Do miski wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i wymieszaj. W osobnej misce, ubij białka na sztywną pianę, a w kolejnej utrzyj żółtka z cukrem. Do żółtek dodaj wodę i wymieszaj najpierw z mieszanką suchych składników, a następnie z ubitymi białkiem.

 

3. Przygotowane ciasto, wyłóż równomiernie do formy o wymiarach 20 x 36 cm. posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C, przez 35-40 minut. Pozwól mu wystygnąć.

 

4. W tym czasie, wymieszaj mikserem schłodzony krem z miękkim masłem. Następnie, wyłóż równomiernie krem na całej powierzchni ciasta.

 

5. Czas na polewę: Czekoladę mleczną, połam na małe kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Potem, dodaj śmietankę i dobrze wymieszaj. Przygotowaną polewą, polej całe ciasto z wierzchu, pozwól zastygnąć i wstaw do lodówki do stężenia. Gotowe!

 

Przed podaniem, udekoruj ciasto według uznania, np: startą czekoladą i listkami mięty. Smacznego!

Kopiuj
error: Content is protected !!