Ciasto z kremem – Genialny i banalnie prosty w przygotowaniu deser, który wprost rozpływa się w ustach
Kopiuj
1. Zacznij od przygotowania kremu: W misce, wymieszaj żółtka z cukrem waniliowym, a następnie dodaj cukier, kaszę mannę, 200 ml mleka i ubij mikserem na jednolitą masę. W garnku, zagotuj 800 ml mleka i dodaj przygotowaną wcześniej masę. Gotuj na małym ogniu, często mieszając do czasu, aż zgęstnieje. Potem przykryj gotowy krem folią spożywczą i odstaw do wystygnięcia.
2. W tym czasie, przygotuj ciasto: Do miski wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i wymieszaj. W osobnej misce, ubij białka na sztywną pianę, a w kolejnej utrzyj żółtka z cukrem. Do żółtek dodaj wodę i wymieszaj najpierw z mieszanką suchych składników, a następnie z ubitymi białkiem.
3. Przygotowane ciasto, wyłóż równomiernie do formy o wymiarach 20 x 36 cm. posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C, przez 35-40 minut. Pozwól mu wystygnąć.
4. W tym czasie, wymieszaj mikserem schłodzony krem z miękkim masłem. Następnie, wyłóż równomiernie krem na całej powierzchni ciasta.
5. Czas na polewę: Czekoladę mleczną, połam na małe kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Potem, dodaj śmietankę i dobrze wymieszaj. Przygotowaną polewą, polej całe ciasto z wierzchu, pozwól zastygnąć i wstaw do lodówki do stężenia. Gotowe!
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.