Ciasto cappuccino – Pyszne ciasto bez pieczenia w zaledwie 20 minut. Idealne na każdą okazję, a łasuchy Ci za nie podziękują
1 257
Genialne ciasto cappuccino, to propozycja pysznego deseru na każdą okazję i dla każdego. Przygotujesz je szybko i z łatwo dostępnych składników co sprawia, że przygotowanie go dla bliskich jest prawdziwą przyjemnością. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
200 g masła
125 ml gorącej wody
1,5 szklanki mleka w proszku
1 szklanka mocnego naparu z kawy
1 szklanka cukru
2 opakowania okrągłych biszkoptów
2 serki homogenizowane
2 łyżki żelatyny
1 jajko
4 żółtka
PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopty, namocz w wystudzonej kawie i połowę z nich, ułóż na dnie formy.
2. Żółtka utrzyj z cukrem i jajkami w kąpieli wodnej, a następnie wymieszaj z ubitym wcześniej, miękkim masłem.
3. Do przygotowanej masy, dodawaj małymi porcjami mleko w proszku i serki homogenizowane. Na koniec, dodaj rozpuszczoną wcześniej i przestudzoną żelatynę i dobrze wymieszaj. Gotowy krem, wyłóż na biszkoptach.
4. Następnie, poukładaj kolejną warstwę namoczonych w kawie biszkoptów.
5. Wstaw całość do lodówki na kilka godzin do stężenia.
6. Po tym czasie, polej ciasto na całej powierzchni polewą czekoladową, a kiedy zastygnie – ciasto jest gotowe!
Ciasto cappuccino według tego przepisu, pięknie wygląda i smakuje wyśmienicie. Idealnie prezentuje się na każdym świątecznym i uroczystym stole. Smacznego!