Buraczki na przystawkę – Na Świątecznym stole, doskonale uzupełnią tradycyjne dania. Koniecznie musisz spróbować
54
Przepis polecam w szczególności zapracowanym Paniom domu, które cenią swój cenny czas spędzony w kuchni na przygotowanie Świątecznej uczty.
Doskonała przystawka z buraków, którą możesz przygotować wcześniej i przechować w lodówce. Wyrazisty smak i aromatyczny zapach sprawią, że nikt nie będzie w stanie im się oprzeć. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
2 średnie buraki
6 ząbków czosnku
5 łyżek soku z mandarynki
1 łyżka octu
2 łyżki oleju
1 łyżeczka mielonej kolendry
0,5 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki soli
czarny pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Buraki umyj i obierz ze skórki. Potem, zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
2. Następnie, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj.
3. W miseczce wymieszaj sok wyciśnięty z mandarynki z olejem, octem, kurkumą, kolendrą, solą i pieprzem. Przygotowaną marynatą buraczki wraz z sokiem, który puściły i wymieszaj.
4. Gotowe buraczki, przełóż do słoiczka i szczelnie zakręć pokrywkę. Wstaw do lodówki na co najmniej całą noc. Gotowe!
Pamiętaj, aby przed podaniem zawsze wymieszać buraczki z marynatą. Doskonale smakuje jako samodzielna przekąska lub jako aromatyczny dodatek do dań mięsnych. Smacznego!