Bakaliowy przysmak – Na Świątecznym stole nie może go zabraknąć. Ten smak zostanie z Wami na dłużej
37
Genialny, ekspresowy deser który rozpływa się w ustach i długo nie pozwala o sobie zapomnieć. Delikatna, kremowa słodycz, która kryje w sobie wszystko co w Święta jest istotne…bakalie.
Pięknie prezentuje się na stole i doskonale smakuje w towarzystwie popołudniowej filiżanki aromatycznej kawy lub herbaty. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
100 g suszonych śliwek
100 g orzeszków arachidowych
100 g rodzynek
100 g suszonych moreli
70 g orzechów włoskich
300 g krakersów
300 ml mleka skondensowanego
400 g kwaśnej śmietany
PRZYGOTOWANIE:
1. Suszone owoce, namocz w gorącej wodzie przez 10 minut. Orzechy upraż na suchej patelni i pokrój na większe części. Krakersy pokrusz na kawałki.
2. Namoczone owoce suszone, pokrój na mniejsze kawałki. W misce, wymieszaj mikserem śmietanę z mlekiem skondensowanym.
3. Wymieszaj wszystkie składniki i przełóż masę do formy, wyłożonej folią spożywczą.
4. Wygładź całą powierzchnię, przykryj folią spożywczą i dociśnij ciężkim przedmiotem.
5. Wstaw do lodówki na cały dzień. Gotowe!
Przed podaniem, usuń folię spożywczą i wyłóż bakaliowy przysmak na talerz. Podzielony na porcje, nie pozostawi obok siebie nikogo obojętnym. Smacznego!