100-letni przepis na najlepszy domowy chleb: Oryginalny przepis od piekarza z Małopolski

Fantastyczny przepis na domowy chleb ziemniaczany od emerytowanego piekarza według 100-letniej receptury. Koniecznie musisz zapoznać się z tym genialnym przepisem.

Potrzebujesz:

  • 750 g mąki pszennej + mąka do posypania
  • 250 g obranych ugotowanych ziemniaków
  • 2 łyżeczki soli
  • 21 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka kminku
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka octu
  • 450 ml letniej wody

Przygotowanie:

Mąkę przesiej do miski, posól i wymieszaj.

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz ze skórki, zetrzyj na drobnej tarce i włóż do otworu przygotowanego po środku mąki.

Rozgnieć świeże drożdże i dodaj do ziemniaków, wsyp cukier, wlej część letniej wody – ilość wody jest tylko orientacyjna, zależy od jakości mąki, jaką ilości wody jest ona w stanie wchłonąć. Odstaw na około 15 minut.

Po tym czasie zacznij delikatnie mieszać drożdże z mąką z dodatkiem octu i oleju. Dodaj kminek, dłońmi wyrób gładkie półmiękkie, elastyczne ciasto.

 

Wierzch i spód posyp mąką, przykryj ciasto czystą szmatką i odstaw na około 1 godzinę. Ciasto przełóż posypanymi mąką dłońmi na posypaną mąką deskę i lekko uformuj z niego okrągły bochenek.

 

Delikatnie ułóż go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypanym mąką i odstaw na kolejne 15 minut.

Piecz w piekarniku przez pierwsze 10 minut na funkcji góra – dół z termoobiegiem  w temperaturze 225 st. C i 50 minut w temperaturze 190 st. C.

Na dnie piekarnika postaw mały rondelek z gorącą wodą. Upieczony chleb odstaw na kratce do ostygnięcia.

Smacznego!

Kopiuj
error: Content is protected !!