Świąteczna zupa rybna – Doskonała na Wigilijną wieczerzę dla wszystkich bez wyjątku
74
Tradycyjne Świąteczne dania w każdym regionie Polski nieco się od siebie różnią. Jedni preferują barszcz czerwony, inni zupę grzybową. Ja polecam przygotowanie niezwykle aromatycznej, delikatnej i bardzo smacznej zupy rybnej.
Do przygotowania tej zupy możesz wykorzystać swoją ulubioną rybę, świetnie smakuje również ze szprotkami, sardynkami lub łososiem i bez względu na to czy jest to ryba w sosie własnym, w pomidorach czy w oleju. Przygotuj dokładnie taką jaka będzie smakować najbardziej Twoim bliskim. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
1-2 puszki ulubionej ryby
2 łyżki oleju
2,5-3 l wody
Marchew
Cebula
3 ziemniaki
Łyżeczka przyprawy „ziarenka smaku”
3 łyżki surowego ryżu
Łyżka masła
Sól i pieprz do smaku
Świeże zioła
PRZYGOTOWANIE:
1. Obrane i umyte ziemniaki, pokrój kosteczkę, obraną marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. W garnku z lekko osoloną wodą, ugotuj ryż i ziemniaki. Na rozgrzanej patelni z masłem, podsmaż pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i starta na tarce marchew.
3. Rybę odsącz z zalewy i podziel na mniejsze kawałki.
4. Kiedy ziemniaki będą już miękkie, dodaj podsmażoną cebulkę z marchewką, rybę i posiekane świeże zioła. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość gotuj jeszcze przez 10 minut. Gotowe!
Doskonałym dodatkiem do zupy rybnej, jest kukurydza lub oliwki. Zamiast ryżu, możesz również dodać drobny makaron lub kaszę jęczmienną. Smacznego!