Mandarynkowe ciasto – Banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Jego aromat zostanie w Twoim domu na dłużej
84
Banalnie proste i ekspresowe ciasto z mandarynkami, które w całym domu pozostawi piękny aromat i Świąteczny klimat.
Przygotujesz je z tanich i łatwo dostępnych składników, które zazwyczaj masz już w swojej kuchni. Polecam w szczególności Paniom domu, które nie mają zbyt wiele czasu na Świąteczne wypieki. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
2 lub 3 żółtka,
180 g mąki pszennej,
2 mandarynki średniej wielkości,
połowa saszetki cukru waniliowego,
100 g cukru,
125 ml świeżego mleka,
25 g roztopionego masła do ciasta,
25 g masła do polewy,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/3 łyżeczki soli,
2 łyżki cukru do posypania ciasta,
2-3 łyżki cukru pudru (również do posypania ciasta).
PRZYGOTOWANIE:
1. W wygodnym pojemniku, ubij żółtka z cukrem, roztopionym masłem, mlekiem, solą oraz cukrem waniliowym. Następnie, dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
2. Gotowe ciasto, przełóż do formy wysmarowanej masłem i wygładź. Na wierzchu, poukładaj cząstki mandarynek, posyp 2 łyżkami cukru i polej roztopionym masłem.
3. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180° C, przez 30-35 minut. Gotowość, sprawdzaj drewnianym patyczkiem. Gotowe!
Ciasto po upieczeniu wystudź i posyp obficie cukrem pudrem. Pięknie wygląda i wyjątkowo pachnie. Twoi goście będą nim z pewnością zachwyceni. Smacznego!