Marynowana kapusta – Odkąd dostałam ten przepis, zawsze robię ją tylko w ten sposób. Jest naprawdę wyjątkowa
891
Przepis na marynowaną kapustę, znalazłam w starym zeszycie z przepisami mojej babci. Z początku nie do końca byłam przekonana o jej wyjątkowości, jednak kiedy spróbowałam, zakochałam się w jej smaku od pierwszego kęsa. Od tamtej pory robię ją tylko w ten sposób. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
2-3 kg białej kapusty
1,5 litra wody
200 ml octu
2-3 marchewki
5-6 ząbków czosnku
9 łyżek cukru
2 łyżki soli
1 łyżeczka mielonego pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
1. Doprowadź do wrzenia garnek z wodą, solą, cukrem, octem i czarnym pieprzem.
2. Kapustę oczyść, umyj i pokrój każdą na 8-10 kawałków.
3. Obraną marchew, zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
4. Czosnek pokrój w plasterki.
5. Pokrojoną kapustę, poukładaj w wygodnym naczyniu wraz z marchewką oraz czosnkiem i zalej przygotowaną wcześniej, ciepłą marynatą.
6. Gdy marynata całkowicie wystygnie, przełóż pojemnik do lodówki na jeden dzień. Gotowe!
Do kapusty możesz również dodać więcej warzyw oraz ulubione przyprawy. Jej smak będzie bardziej wyrazisty. Smacznego!