Jeśli masz pewną wiedzę o medycynie tradycyjnej, najprawdopodobniej wiesz, że imbir nie jest zwykłą przyprawą. To niezwykle cenna roślina stosowana na całym świecie od tysiącleci jako naturalny środek na różne dolegliwości.
Imbir jest ceniony w wielu krajach, od niepamiętnych czasów łagodził dolegliwości ze strony układu pokarmowego oraz pomagał zmniejszyć ból. Każda część tej rośliny jest użyteczna, lecz najwięcej substancji odżywczych znajduje się w korzeniu. Można go spożywać na surowo, w postaci sproszkowanej (jako przyprawę), a nawet jako sok lub olej. Imbir jest tak cenny, że powinien często gościć w naszym menu, jako element zdrowej diety.
Jeśli do tej pory nie znałeś właściwości imbiru, warto je poznać. Oto 8 powodów, dla których warto regularnie spożywać imbir.
1. Problemy z trawieniem
W kłączu imbiru znajduje się cenny olejek, który pobudza wydzielanie soku żołądkowego i śliny, a przy tym wykazuje działanie rozkurczowe i żółciopędne. Oprócz tego zwiększa on motorykę żołądka, czyli opróżnianie żołądka, co przyczynia się do ochrony przed skurczami, wzdęciami, zaparciami i niestrawnością. Zaledwie 1.2 g imbiru przed posiłkiem może zmniejszyć niestrawność nawet o połowę!
2. Nudności
Imbir to również naturalny sposób na nudności i wymioty oraz zwiększenie apetytu. Jest on składnikiem leków na chorobę lokomocyjną. Wypicie herbatki z imbiru lub zjedzenie kawałka świeżego kłącza jest bezpiecznym i dobrze znanym środkiem na nudności. Co ciekawe, imbir zmniejsza lub nawet niweluje wymioty po chemioterapii i narkozie.
3. Ból
Codzienna dawka imbiru pomaga zmniejszyć bóle mięśni nawet o 25% – donoszą badania naukowców z University of Georgia. Ta cenna roślina może stać się również panaceum na bóle miesiączkowe. Gdy tylko zauważysz pierwsze oznaki napięcia przedmiesiączkowego, dodaj imbir do posiłków.
4. Stany zapalne i przeziębienia
Imbir jest cennym źródłem substancji przeciwzapalnych, dzięki temu łagodzi dolegliwości przy chorobach stawów. Kilka kropli olejku imbirowego zaaplikowanego podczas masażu łagodzi bóle mięśni. Imbir jest również składnikiem niektórych plastrów rozgrzewających i maści.
WróćCzytaj dalej
Kopiuj