Idziesz do sklepu i po prostu toniesz w ogromnej ilość paczek kaw i niezrozumiałych zwrotów. Jaka jest różnica między robustą a arabicą ? Dlaczego kawa o słabym prażeniu jest droższa niż kawa palona? A może lepiej wziąć ze sobą tę ogromną paczkę w promocji ? Zadanie nie jest łatwe …
Spokojnie, spokojnie! W artykule dowiesz się, jak wybrać dobre ziarna kawy, jeśli robisz to po raz pierwszy.
Jaką wybrać kawę do parzenia
W niniejszym artykule wykorzystujemy uproszczoną klasyfikację gatunków, odmian, metod prażenia i mielenia. Nauka o kawie jest złożona i rozległa, ale nawet ta wiedza wystarczy, aby wybrać dobrą kawę.
Więc na co powinienem zwrócić uwagę przy zakupie kawy ziarnistej?
Data pakowania
Aby znaleźć świeżą kawę, nie bądź leniwy, aby wziąć najdalsze paczki z półki . Często pracownicy sklepu umieszczają nową partię na samym końcu, aby szybko sprzedać starą kawę.
Data palenia kawy
Producenci określają ten wskaźnik rzadziej, ale to on opowie więcej o zapachu kawy. Poszukaj świeżo palonych ziaren: są one najbardziej pachnące i smaczne.
Odmiany i gatunki kawy
Na całym świecie uprawia się 3 rodzaje kawy: Arabica, Robusta i Liberica . Są sprzedawane zarówno w czystej postaci, jak iw postaci mieszanin.
70% kawy produkowanej na świecie to Arabika . Jest delikatniejsza – delikatna w smaku i ma delikatny posmak orzechów i czekolady.
Na półkach można znaleźć kilka rodzajów kaw: Tipika, Bourbon, Maragogod, Mocha i Abyssinica.
Robusta jest mocniejsza, gorzka, ma ziamisty smak i zawiera 3 razy więcej kofeiny niż arabika.
Z reguły nie jest sprzedawany w czystej postaci, ale jest dodawany do mieszanek kawowych. Odmiany napojów – Congensis, Cuidou, Conilion du Brasil.
Liberica charakteryzuje się najgorszą jakością i jest kawą niezbyt popularną.
Odmiana kawy określa region, w którym ziarna były zbierane i palone. Ta sama arabica, uprawiana na plantacjach górskich i w tropikalnych lasach Kolumbii, to dwa zupełnie różne gusta. Każda odmiana jest niepowtarzalna i wskazuje na kraj pochodzenia.