Warning: ini_set(): open_basedir restriction in effect. File(/home/jops/domains/zdrowienapoziomie.net/php-errors.log) is not within the allowed path(s): (/home/michal/:/tmp:/var/tmp:/opt/alt/php83/usr/share/pear/:/dev/urandom:/usr/local/lib/php/:/usr/local/php83/lib/php/) in /home/michal/domains/gotujzpasja.pl/public_html/wp-config.php on line 114
Zobacz 10 powodów dla których warto jeść czerwone winogrona. Nie wiedziałam, że aż tak wpływają na zdrowie. – Gotujzpasja.pl – Przepisy kulinarne

Zobacz 10 powodów dla których warto jeść czerwone winogrona. Nie wiedziałam, że aż tak wpływają na zdrowie.

Czerwone winogrona zawierają ochronne przeciwutleniacze, które mogą zapewnić Ci wiele dobrego. Badania pokazują, że pomagają zwalczać stany zapalne, obniżać poziom cholesterolu, utrzymywać zdrowe naczynia krwionośne i chronić wzrok. Mogą również pomóc w utracie wagi, cukrzycy i chorobie Alzheimera. Są również obiecujące w walce z rakiem i neuropatią.

 

Korzyści zdrowotne z czerwonych winogron
  • Zapewnia przeciwutleniacze zapobiegające starzeniu
  • Redukuje stan zapalny
  • Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów
  • Chroni wzrok

 

Słodkie, soczyste czerwone winogrona mogą wydawać się dekadencją, ale są zaskakująco zdrowe. Oto korzyści zdrowotne, na które możesz liczyć, gdy zjesz winogrona:

 

1. Zawierają przeciwutleniacze ochronne i przeciwdziałające

Czerwone winogrona zawierają związki takie jak rutyna, kwercetyna i resweratrol, które są silnymi przeciwutleniaczami.
Przeciwutleniacze mogą chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jak wszyscy wiemy, wolne rodniki mogą wywierać szkodliwy wpływ na komórki i DNA i są zaangażowane w takie choroby, jak choroby serca, cukrzyca i nowotwory.
Wolne rodniki odgrywają także rolę w starzeniu. Związki te są wytwarzane przez organizm w trakcie przekształcania żywności w energię i są obecne również w toksynach środowiskowych, alkoholu i przetworzonej żywności.
Bogate w przeciwutleniacze czerwone winogrona mogą w pewnym stopniu złagodzić ich skutki.
Czerwone winogrona są bogatsze w resweratrol niż zielone winogrona. Ten przeciwutleniacz jest odpowiedzialny za wiele z jego zalet i jest szczególnie obecny w skórze, dlatego ważne jest, aby jeść je w całości.

 

2. Walcz z zapaleniem

Czerwone winogrona mogą również pomóc w walce z zapaleniem. W rzeczywistości picie soku z czerwonych winogron może być nawet korzystne dla osób podatnych na stany zapalne. W jednym z badań stwierdzono, że ekstrakty z czerwonych winogron pomagają osobom poddawanym hemodializie, zmniejszając biomarkery stanu zapalnego.
Czynniki związane ze stylem życia, takie jak nadwaga, niezdrowa dieta lub bogate w wyrafinowane węglowodany i proste cukry, picie i palenie mogą wszystkie sprzyjać stanom zapalnym..

 

3. Obniżenie poziomów triglicerydów i LDL cholesterolu

Czy jesteś zaniepokojony poziomem cholesterolu? Resweratrol, silny przeciwutleniacz występujący w czerwonych winogronach, może pomóc zrównoważyć poziom cholesterolu.

Kopiuj
error: Content is protected !!