Mistrzowski przepis. Nie kupuj więcej wędlin z marketu – To mięso pieczone w folii jest przepyszne.
1 066
Dziś przedstawiam przepis, który odmieni Twoje spojrzenie na wędliny z supermarketu.
Tak przygotowane mięso można jeść i na ciepło i na zimno – wedle gustu, jeśli podbije Twoje kubki smakowe to idealnie nada się jako wędlina na smaczne kanapki.
SKŁADNIKI:
1 kilogram mięsa wieprzowego
1 łyżka papryki
1 łyżka cukru
1 łyżeczka chmielu Suneli (opcjonalnie)
1 łyżeczka kurkumy
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju roślinnego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Na początku zacznij od marynaty – czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do niego sól, cukier, chmiel suneli, kurkumę, czarny pieprz, paprykę i olej roślinny. Wszystkie składniki starannie wymieszaj. Mięso umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Potem zamarynuj mięso – natrzyj je dokładnie przygotowaną marynatą, włóż do rękawa do pieczenia i szczelnie zamknij, odstaw do lodówki na około 2 godziny.
Po 2 godzinach umieść mięso w naczyniu do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Mięso piecz przez 1 godzinę. Po tym czasie wyjmij mięso z folii i umieść z powrotem w piekarniku, aby piekło się przez około 15 minut.
Mięso jest już gotowe do zjedzenia. Możesz podawać je z ulubionymi dodatkami jako danie, bądź na zimno jako wędlinę na przykład na kanapki. SMACZNEGO 🙂