Instrukcja krok po kroku jak zrobić idealne ciasto na pierogi. Zrób je na wodzie mineralnej.
969
Niestety do dzisiaj wśród opinii wielu gospodyń, przygotowywanie pierogów to czynność bardzo czasochłonna.
Ale kiedy poznamy dobry i sprawdzony przepis, przygotowanie ciasta na pierogi wcale nie musi zajmować nam wiele czasu. Ciasto nie powinno się sklejać, przywierać do dłoni, ani rozklejać podczas wałkowania. Oto przepis na idealne ciasto na pierogi.
Składniki:
2,5- 3 szklanek mąki pszennej
0.5 łyżeczki soli
1 szklanka wody gazowanej
1 jajko
0.5 łyżeczki cukru
4 łyżki oleju słonecznikowego
Przygotowanie
Przygotuj głęboką miskę, następnie wbij jajko, dodaj sól, cukier, olej oraz wodę mineralną. Za pomocą trzepaczki, lub miksera wymieszaj składniki aż ich konsystencja będzie jednolita. Przesiej mąkę i dodaj do miski. Ciasto zacznij wyrabiać ręką lub łyżką. Gdy ciasto będzie miękkie, przenieś je na posypaną mąką stolnicę i ugniataj przez kolejne 7-8 minut…