Prosto, szybko i przede wszystkim smacznie – Jak zrobić pyszne babeczkę po fińsku w 25 minut.
818
Babeczki po fińsku charakteryzują się wyjątkowym smakiem, ale również prostym i szybkim przygotowaniem.
Te delikatne babeczki wywołują uśmiech nie tylko na buziach dzieci, ale również dorosłych. Temu deserowi bardzo trudno się oprzeć!
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej typ 500
1 szklanka cukru (biały lub trzcinowy)
200 g śmietany kwaśnej 18% (możesz też użyć jogurtu naturalnego)
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Wbij do głębokiej miski dwa jajka, a następnie ubij je dodając przy tym cukier. W następnej kolejności dodaj do miski mąkę, kwaśną śmietanę oraz proszek do pieczenia. Całość bardzo dokładnie wymieszaj.
Papierem do pieczenia wyłóż foremkę do pieczenia. Jeśli nie masz papieru do pieczenia, możesz posmarować foremkę masłem i posypać mąką. Wcześniej przygotowane ciasto przełóż do formy. Rozgrzej piekarnik i włóż do niego napełnioną formę na około 20 minut.
Po upływie czasu, wyjmij babeczkę z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Na koniec możesz ją udekorować i posypać cukrem pudrem. Smacznego!