Jedno z moich ulubionych ciast – Pyszny orzechowiec – Prosty w wykonaniu i bardzo smaczny.
Kopiuj
Oddzielone białka od żółtek umieszczamy w dwóch różnych naczyniach. Ucieramy żółtka z połową cukru. Po uzyskaniu puszystej masy dodajemy olej, orzechy, pokruszone biszkopty, proszek do pieczenia i łączymy składniki.
W drugiej misce ubijamy białka, pod koniec dodając resztę cukru. Ubitą pianę przekładamy do masy żółtkowej i delikatnie mieszając łyżką łączymy składniki. Papierem do pieczenia wykładamy blachę o rozmiarach 40X28, wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 8-10 min.
Pół litry mleka wstawiamy do gotowania. Żółtka, cukier i budyń dokładnie mieszamy. Można użyć też zwykłej trzepaczki dla lepszego połączenia się składników. Na gotujące się mleko wlewamy przygotowane składniki i na małym ogniu mieszając doprowadzamy do uzyskania gęstego kremu.
W małym rondelku roztapiamy masło i dodajemy go małymi porcjami do kremu. Ciasto kroimy wzdłuż na dwie części. Na jedną wykładamy ostudzony krem i przykrywamy drugą połówką. Zimną śmietankę ubijamy ręcznie lub mikserem i rozkładamy na placku. Możemy udekorować starką gorzką czekoladą.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.