Jedno z moich ulubionych ciast – Pyszny orzechowiec – Prosty w wykonaniu i bardzo smaczny.

Orzechowiec to tanie i szybkie ciasto. Idealny wybór dla orzechowych łasuchów i wielbicieli ciast z kremem. Doskonale smakuje w połączeniu z popołudniową kawą pitą w miłym towarzystwie.

Do jego przygotowania potrzebujemy:

  • 2 jajka
  • 80 g cukru
  • 50 ml oleju
  • 100 g pokruszonych biszkoptów
  • 100 g ziemnych orzechów
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia

Oddzielone białka od żółtek umieszczamy w dwóch różnych naczyniach. Ucieramy żółtka z połową cukru. Po uzyskaniu puszystej masy dodajemy olej, orzechy, pokruszone biszkopty, proszek do pieczenia i łączymy składniki.

W drugiej misce ubijamy białka, pod koniec dodając resztę cukru. Ubitą pianę przekładamy do masy żółtkowej i delikatnie mieszając łyżką łączymy składniki. Papierem do pieczenia wykładamy blachę o rozmiarach 40X28, wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 8-10 min.

Po upieczeniu ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a my zabieramy się do wykonania kremu z następujących składników:

  • 3 żółtka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 małe budynie waniliowe
  • 700 ml mleka
  • 100 g masła
  • 300 ml śmietanki 30%

Pół litry mleka wstawiamy do gotowania. Żółtka, cukier i budyń dokładnie mieszamy. Można użyć też zwykłej trzepaczki dla lepszego połączenia się składników. Na gotujące się mleko wlewamy przygotowane składniki i na małym ogniu mieszając doprowadzamy do uzyskania gęstego kremu.

W małym rondelku roztapiamy masło i dodajemy go małymi porcjami do kremu. Ciasto kroimy wzdłuż na dwie części. Na jedną wykładamy ostudzony krem i przykrywamy drugą połówką. Zimną śmietankę ubijamy ręcznie lub mikserem i  rozkładamy na placku. Możemy udekorować starką gorzką czekoladą.

Całość umieszczamy w lodówce na kilka godzin. Smacznego!

Kopiuj
error: Content is protected !!