W sklepie tak dobrych nie kupisz – Delikatne bułeczki na skondensowanym mleku są delikatne jak puch.
1 065
Bułeczki z skondensowanym mlekiem? To świetny pomysł! Znikną z Twojego stołu w mgnieniu oka.
Ten przepis jeszcze nigdy nie zawiódł mnie i mojej rodziny. Serdecznie zapraszam i zabieramy się do gotowania!
Co będziemy potrzebowali?
Składniki na bułeczki:
400-420 g mąki
1 jajko
200 g ciepłego mleka
3 łyżki cukru
50 g masła
7 g drożdży
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju roślinnego
Składniki na kruszonkę:
30 g cukru
30 g mąki
15 g masła
Przygotowane? To teraz czas na gotowanie!
Do miski wlewamy ciepłe mleko wraz z 1 łyżką stołową cukru. Dodajemy jeszcze drożdże i wszystko dokładnie mieszamy. Do naszego roztworu wsyp 3 łyżki przesianej mąki. Wszystko znowu mieszamy i pozostawiamy na 20-30 minut.
Bierzemy do rąk nasze jajko i wbijamy je do miski, następnie dodajemy sól, cukier i stopione wcześniej masło. Teraz łączymy obie te mieszaniny ze sobą. Pamiętaj, aby wszystko dokładnie razem wymieszać, aby powstała gładka konsystencja.
Następnie powoli, małymi porcjami, wsypujemy resztę mąki i olej. Warto wziąć tutaj szpatułkę, która ułatwi nam dalsze mieszanie składników. Gdy już wszystko mamy wymieszane, posypujemy nasz blat mąką i przekładamy ciasto na stół. Ugniatamy je w rękach, aż przestanie nam się kleić…