Wychodzi zawsze przepysznie: Cebulowa sałatka z jajkiem – mogę jeść ją nawet codziennie.
979
Odkąd dostałam ten przepis, cebulowa sałatka z jajkiem często pojawia się na moim stole!
Potrzebujesz szybko zrobić sałatkę, ale w domu są tylko cebula i jajka? Nie ma problemu! Zaraz dowiesz się, jak zrobić sałatkę „Chipollino”. Jest pyszna, a przy tym łatwa i szybka do przyrządzenia. Sprawdź sama!
Składniki
3-4 duże cebule
3 jajka
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka octu LUB 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
2 łyżki majonezu lub śmietany
Przygotowanie
Jajka ugotuj na twardo i oskub. Następnie pokrój w dużą kostkę.
Obierz cebulę, przekrój na ćwiartki i cienko posiekaj. Zalej wrzątkiem, odstaw na 10 minut i odcedź przy użyciu durszlaka. Do szklanki wody wsyp sól i cukier, dolej ocet. Wymieszaj i zrobioną w ten sposób marynatą zalej cebulę. Odstaw na 15-20 minut.
Następnie wyjmij cebulę z marynaty, odsączając nadmiar płynu (najlepiej zrobić to ręką). Do marynowanej cebuli dorzuć posiekane jajka i majonez. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
Możesz też dodać posiekany koper lub cienko pokrojony seler. Smacznego! Proste, prawda? Wypróbuj przepis na sałatkę z cebulą i daj znać w komentarzach, jak duże wrażenie zrobiła na Twoich gościach.