Przepis na domowy lek z marchewki i imbiru – oczyści płuca, wyleczy kaszel, pomoże pozbyć się grypy.
Imbir i marchew to nie tylko doskonały duet do przygotowania aromatycznego jesiennego ciasta! Stanowią też skuteczny oręż w walce z jesienno-zimowymi dolegliwościami.
Jakie właściwości skrywają te dwa niepozorne składniki? Sprawdźmy!
Marchewka jest bogatym źródłem witamin – głównie z grupy B, ale też A i C. Dostarcza również potasu, fosforu, wapnia i żelaza, które odgrywają ważną rolę we wspieraniu odporności organizmu.
Oprócz tego, że korzeń marchwi jest prawdziwą witaminową bombą, to dodatkowo wykazuje właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Pomaga skutecznie walczyć z kaszlem oraz usuwać z płuc zalegającą wydzielinę.
Aromatyczny imbir jest uznanym specyfikiem cenionym już przez starożytną medycynę Dalekiego Wschodu. Niweluje ból, silnie rozgrzewa, pomagając “wypocić” chorobę i znacząco wspiera siły immunologiczne organizmu.
Przepis na sok z marchewki i imbiru – na zapalenie oskrzeli, zaleganie śluzu oraz wspomagająco dla astmatyków
Składniki:
- 1 kg marchwi,
- 100 g korzenia imbiru.
Sposób przygotowania:
Imbir i marchew obierz, a następnie wyciśnij przy użyciu wyciskarki wolnoobrotowej. Można do tego celu użyć również tradycyjnej sokowirówki, jednak zmniejszy to ilość cennych składników w napoju. Otrzymany sok warto dosłodzić naturalnym miodem, pić 1 szklankę dziennie. Nie należy spożywać więcej niż zalecana porcja przez okres maksymalnie 2 tygodni. Po tym czasie trzeba zastosować co najmniej 7 dni przerwy.
Mikstura na kaszel
Marchew, miód, cytryna i imbir – połączona moc tych 4 cennych składników może zdziałać cuda!
Składniki:
- 2 duże marchewki,
- sok z jednej cytryny,
- 5 łyżek ulubionego miodu,
- 1 łyżka startego imbiru,
- 1 i ½ szklanki wody.
Sposób przygotowania:
Marchewki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w niewielkiej ilości wody. Odstawić do ostygnięcia. Przy pomocy blendera zmiksować marchew z wodą i imbirem na gładką masę. Do kremu marchewkowego dodać miód i sok z cytryny. Powstały syrop należy trzymać w lodówce, najlepiej w zamykanym szklanym pojemniku.
Przyjmować po jednej łyżce kilka razy dziennie, aż do ustąpienia kaszlu. Przygotowane na bazie marchwi naturalne leki będą pomocne w walce z sezonowymi infekcjami, stanami zapalnymi w organizmie, zgagą, ale też jako pomoc w stanach przewlekłego niepokoju i stresu.
Kto powinien unikać nadmiaru marchwi w diecie?
Pomimo swych prozdrowotnych właściwości marchew zawiera sporo cukru, dlatego osoby na diecie odchudzającej oraz cierpiące na cukrzycę powinny z rozwagą ją dawkować.