Przepis na kakaowy środek przeciwkaszlowy – Receptura od doświadczonego lekarza, która stawia na nogi.
Kopiuj
Jednak jeżeli objawy nie są bardzo intensywne lub chcemy wspomóc konwencjonalne metody leczenia, warto skorzystać z naturalnych sposobów. Jednym z najczęściej wykorzystywanych w mojej rodzinie domowych „leków” przeciwkaszlowych zawsze był kakaowy środek przeciwkaszlowy.
Masło rozpuść w garnku na małym ogniu. Do płynnego masła dodaj cały miód i gotuj ciągle mieszając do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj cukier i poczekaj aż się rozpuści.
Gdy całość się wymiesza, należy dodać kakao, w dalszym ciągu mieszając, by składniki odpowiednio się połączyły oraz by uniknąć przypalenia. Gotowy „lek” pozostaw na blacie do ostygnięcia, a następnie przełóż do dowolnego naczynia.
Najlepszą metodą na spożywanie tego cudownego specyfiku jest wymieszanie go w szklance gorącego mleka. W ten sposób jest to nie tylko świetna metoda na pozbycie się kaszlu, ale też pyszny deser!
Badania wskazują na dobroczynny wpływ kakao w przypadku bólów gardła i suchego kaszlu. Dzieje się tak ponieważ zawiera dużo teobrominy, która działa uspokajająco na układ nerwowy, zmniejszając bóle oraz objawy kaszlu.
Dodatek miodu z pewnością pomoże, ponieważ wykazuje on działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, a także wzmacniające odporność organizmu. W przypadku obaw o zniszczenie składników miodu o zbawiennym działaniu przez wysokie temperatury, można dodać go na samym końcu, kiedy cała masa zdąży już ostygnąć, nie wpłynie to negatywnie na uzyskany efekt.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.