Wywar jabłkowy z czosnkiem – Sprawdzony, domowy środek na ratunek oskrzelom, pogorszonemu wzrokowi i ogólnej odporności

Jak wiemy, zarówno soczyste jabłka jak i świeży czosnek to wyjątkowo zdrowe i naturalne produkty. Zawierają w sobie ogrom witamin i właściwości leczniczych, które mają bardzo ważny i korzystny wpływ na nasze zdrowie.

 

Jeśli je ze sobą połączymy, skutecznie wzmocnimy osłabioną odporność, szczególnie w okresie jesienno-zimowym oraz wspomożemy osłabione infekcją oskrzela i problemy ze wzrokiem.

Najlepszym na to sposobem, jest przygotowanie domowego wywaru z jabłka i czosnku, który ma znaczący wpływ między innymi na:

  • poprawę naszego układu odpornościowego,
  • poprawę naszego wzroku,
  • leczenie bólu gardła,
  • łagodzenie uciążliwego kaszlu,
  • łagodzenie nieprzyjemnych objawów przeziębienia.
W okresie jesiennym i  zimowym, doskonale wzmacnia odporność

Zawarta w jabłku witamina C, odpowiada za stymulację układu odpornościowego organizmu i chroni przed swoim działaniem wszelkie wirusy i bakterie.

 

Zapobiega chorobom oczu i pogorszenia wzroku

Zawarte w jabłku i czosnku przeciwutleniacze i flawonoidy, uwalniają wolne rodniki i zapobiegają chorobom oczu, a także działają przeciwwirusowo i antybakteryjnie.

 

Zapobiegają odkładaniu się złego cholesterolu

Pektyna zawarta w jabłku, skutecznie obniża poziom złego cholesterolu w organizmie.

Jak przygotować wywar z jabłkiem i czosnkiem?

 

SKŁADNIKI:
  • 500 ml wody
  • 2 jabłka
  • 2 ząbki czosnku

 

PRZYGOTOWANIE:
Jabłka wraz ze skórką, pokrój na małe kawałeczki i przełóż do garnka. Dodaj pokrojony drobno czosnek, zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Gotuj kilka minut, a następnie odstaw do wystygnięcia. Gotowy wywar odcedź i przelej do zakręcanego słoika.
Pij przynajmniej raz dziennie dla zdrowia. Powodzenia!

Kopiuj
error: Content is protected !!