Marchewka Po Koreańsku – Ten smak zmieni zwykłe potrawy w wyjątkowe, doda im charakteru i smakowitej pikanterii.

Marchewka po koreańsku stała się bardzo popularna i znajduje wiele zastosowań również w naszej tradycyjnej kuchni. Ten aromatyczny i smaczny dodatek, doda charakteru i pikanterii każdej surówce, a samodzielnie może być doskonałym dodatkiem wielu dań mięsnych.

 

W wielu naszych przepisach, składnikiem jest właśnie marchewka po koreańsku, dlatego ułatwiamy Ci smaczne gotowanie i podpowiadamy jak przygotować ją samodzielnie w domu i w doskonały sposób.

 

 

Zaopatrz się tylko w specjalną tarkę warzywną, która pozwoli Ci zetrzeć marchew na długie i cienkie paski lub słupki (im dłuższe – tym lepsze). Cała reszta, to już banalnie prosta czynność z którą poradzi sobie nawet najmniej doświadczona Pani domu. Aby mieć ją zawsze pod ręką, gotową marchewkę przechowuj w zamkniętym pojemniczku w lodówce. Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI:
  • 1 kg marchwi
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki 9% octu
  • 1 łyżeczka soli
  • 70 g oleju
  • 4-6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry

 

Pyszna sałatka —->  https://www.gotujzpasja.pl/najpyszniejsza-salatka-jaka-jadlam/

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Na początek obierz i umyj marchewki, a następnie zetrzyj je na tarce lub pokrój w cienkie i jak najdłuższe paski.

 

2. Tak przygotowaną marchewkę, posyp solą, cukrem i polej octem. Ugniataj marchewkę z przyprawami ręką przez przynajmniej 3 minuty, aby puściła jak najwięcej soku.

 

3. Teraz odstaw ją w soku na 15 minut, a po tym czasie dodaj paprykę słodką, ostrą i dobrze wymieszaj.

 

4. Na patelni lub w rondelku, rozgrzej olej (ale nie doprowadzaj do wrzenia), polej nim marchewkę i wymieszaj.

 

5. Do marchewki, dodaj również przeciśnięty przez praskę czosnek i przykryj naczynie. Odstaw na 10-15 minut.

 

6. Na koniec, dodaj kolendrę i aby dobrze przeszła smakiem, odstaw na kilka godzin w temperaturze pokojowej i kolejne 3-4 godziny w lodówce.

 

7. Marchewka po koreańsku jest gotowa!

 

Kilka kropli oleju sezamowego i uprażone na suchej patelni nasiona sezamu, wzbogacą smak marchewki i zdecydowanie poprawią jej egzotyczne walory smakowe.

 

 

Jeśli chcesz dodać do marchewki świeżą kolendrę, pamiętaj aby dodać ją dopiero tuż przed podaniem. Wraz z ostrą papryką sprawi, że będzie pikantniejsza i bardziej aromatyczna. Smacznego!

Kopiuj
error: Content is protected !!